Кои фестивали да не пропускаме през 2024 година (част 1)

Кои фестивали да не пропускаме през 2024 година (част 1)

Сподели

Навън вече е необичайно топло и става неизбежно да не си мислим за безгрижните летни дни. А заедно с това и за летните фестивали, които са неизменна част от този любим период от годината.

Вече писахме за най-големите музикални събития у нас през тази година, които със сигурност не са за изпускане. Но сега е време да обърнем внимание и на най-интересните фестивали, без които лятото няма да е толкова цветно и запомнящо се.

Sofia Live Festival – 21-23 юни
Снимка: Facebook

За четвърта поредна година Sofia Live Festival ще оживее в сърцето на София.
Първите потвърдени имена, които ще чуем на 21-ви, 22-ри и 23-ти юни 2024 г. на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина са американското хип-хоп дуо Atmosphere, магнетичната Selah Sue, нидерландската култова изпълнителка Kovacs, американският диджей и продуцент DJ Shadow, австралийският уличен феномен Dub FX, носителят на наградата Music Moves Europe 2024 – Bulgarian Cartrader, както и родните Жлъч/Григовор/Гена и Heptagram.

Early Bird билетите за тридневния фестивал вече са свършили, но все още имате възможност да му се насладите. Онлайн билети може да закупите тук. 

 

Midalidare Rock In The Wine Valley – 12-14 юли
Снимка: Facebook

Midalidare Rock In The Wine Valley се готви за своето четвърто издание през 2024 г. Тази година на фестивала в долината на виното ще видим

общо 16 световни банди, които ще предложат над 25 часа рок.

В първия ден на фестивала ще участват Accept, Saxon, Hammerfall и Delain. Създадени в Германия в края на 70-те години, Accept са считани за основатели и пионери на хеви метъл музиката, а Saxon са лидери на новата вълна на британския хеви метъл.

На 13 юли сцената ще завладеят Mr.Big, които слагат край на славната си кариера със световното турне The BIG Finish, китаристът и композитор от Германия, Axel Rudi Pell, Stratovarius. Както и групите Primal Fear, Rhapsody of Fire, Jelusick. 

За първи път в България ще видим американската метъл група Steel Panther.

Бандата е известна с нецензурните си и хумористични текстове, както и с пародирането на стереотипния глем метъл начин на живот.

Последният ден на фестивала ще завърши с банда, за която няма достатъчно суперлативи, които да оценят по достойнство приноса ѝ към рок музиката – Deep Purplе. Продали повече от 100 милиона албума и пълнили световни арени в продължение на десетилетия, не е чудно, че авторитетната британска радиостанция Planet Rock обяви групата за „петата най-влиятелна група в историята“.

Преди тях на сцената на Midalidare ще излязат Beast in Black. Освен това за първи път в България ще видим The O’Reillys and the Paddyhats. Създадени през 2011 година в Германия, бандата залага на ирландски фолк пънк.

Цените на билетите за фестивала Midalidare Rock In The Wine Valley 2024, които вече са в продажба, са:

  • Тридневен билет – 180 лв.
  • Еднодневен билет за 12 юли, с хедлайнер Accept – 120 лв.
  • Еднодневен билет за 13 юли, с хедлайнер Mr. Big – 120 лв.
  • Еднодневен билет за 14 юли, с хедлайнер Deep Purple – 120 лв.

 

Hills of Rock – 25-27 юли
Снимка: Facebook

И това лято в Пловдив ни очакват актуални имена сред най-добрите от международната и българска рок сцена. Едно от най-дългоочакваните рок събития – Hills of Rock, се провежда на Гребната база от 25 до 27 юли. Фестивалът продължава да добавя нови имена в програмата си. Към вече обявените Bring Me The Horizon, КoЯn, Spiritbox и Loathe на основната сцена се присъединяват още: PAIN, Skindred, Imminence, Baroness, Ghøstkid и Me And My Devil. Освен Гребната база, фестивалът

ще има и още две партньорски сцени – „На Тъмно“ и Строежа“.

На сцената на „Строежа“ се качват Babyface Clan, ТДК, Жлъч/Григовор/Гена, АLI, No More Many More, Amoral, O.H., Nocktern, Gigashadow.

На партньорската сцена „На Тъмно“  идват с испански темперамент и интернационален парти език – La Ganga Cale и N.O.H.A.От българска страна засега са потвърдени Керана и Космонавтите, Цар Плъх, SEVI, Fyeld, Coolden, Спални Места, Toy Letters, The Fourtones.

Тридневни и еднодневни билети за фестивала има в мрежата на www.ticketstation.bg

 

Opera Оpen – 25 юни-15 септември
Снимка: Darik

Opera Оpen 2024 на Античния театър в Пловдив отбелязва 70-годишнината от създаването на Опера Пловдив със силно международно съдържание и жанрово разнообразие, запазена марка на фестивала. „Операта е тук!“ е слоганът, който обединява честванията.

Основен акцент в програмата на Opera Оpen, който със сигурност ще е сред водещите музикални събития за България през годината, е тържественото откриване с Гала на световно признатата оперна дива Аида Гарифулина.

Специалното издание на фестивала през 2024 г. включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Акценти в програмата са:  „Турандот“, с който ще отбележим 100 години от смъртта на Пучини и „Аида“, който се завръща след 5-годишно отсъствие. Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла Viva Verdi, а любителите на мюзикъла на световното заглавие „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър.

В годината на Райна Кабаиванска Opera Оpen 2024 завършва с Гала в нейна чест на 15-ти септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове.

Пълната програма на фестивала може да намерите тук.

 

One Dance Festival – 10 май-2 юни
Снимка: Facebook

Събирайки на едно място международни артисти, хореографи и танцови групи, от 10-ти май до 2-ри юни 2024 г. в Пловдив ще се проведе 16-тото издание на One Dance Festival, до скоро известен в бългаските културни среди като One Dance week.

В синхрон между танц, музика и светлина ще бъдат представени артисти от цял свят.

Откриващият спектакъл на Оne Dance Festival е дело на френската компания Mazelfreten, която се връща към корените на електро денс движението, за да създаде спектакъл – трибют на рейв културата – Rave Lucid.

Спектакли ще представят и артисти от Испания, Чехия, Литва, Гърция, Португалия и др. Пълната програма и подробности за представленията може да намерите тук.

 

6Fest
Снимка: Facebook

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest през 2024 г. в Пловдив ще продължи 6 дни с две програми. Основната с улични изкуства и паралелна градска програма. Датите са 27 април, 28 април, 9 май, 10 май, 11 май, 12 май 2024 г.

Входът е свободен.

В основната програма с улични изкуства 6Fest ще представи чуждестранни и български артисти, занимаващи се с цирк, куклен театър, огън, танци и музика.

В съпътстващата градска програма 6Fest включва събития на партньорски локации, както и „Нощ на историите“, в която за трети път ще разказваме истории за любимия Пловдив.

В програмата за 27 и 28 април ще участват Traviecircus Duo (Италия) и Театрална формация „Сенджу“. Още от програмата вижте тук.

Актуално