Как да посетите три европейски държави само за три секунди?

Снимка: Gareth Hutton

Как да посетите три европейски държави само за три секунди?

Снимка: Gareth Hutton
Сподели

Ако се стремите да записвате колкото се може повече държави в списъка си „бил съм там, направил съм това“, имаме предложение за вас. То е за посещение на едно много специално място, което ще ви позволи технически да бъдете в три държави едновременно.

В непосредствена близост до Кируна, най-северният град в Швеция, пътниците могат да стигнат до малкото селце Килписярви. Там те могат да се отправят на поход до Тририксрьосет –

точката, в която се пресичат Швеция, Финландия и Норвегия.
Снимка: destinationkilpisjarvi.com

Там пътниците могат да минат по малка дървена пътека до циментов блок, поставен за първи път през 1897 г. от руснаците и норвежците, за да маркира границата. (По това време участъкът от Финландия е собственост на Русия.) През 1926 г. тогавашната табела е заменена със сегашния циментов блок. След като сте там,

можете да извървите пътеката около блока за няколко секунди

и да се похвалите на всичките си приятели с това.

Снимка: veganhaven travel

Въпреки че да стигнете до тази точка не е съвсем лесно. Както обяснява туристическият сайт на Кируна – след като пристигнат в Килписярви, пътниците могат да изберат да изминат 11 километра до мястото. Ако изберат този труден път, поне ще бъдат възнаградени с разходка из Мала, най-стария национален парк на Финландия.

На уебсайта на Кируна е отбелязано също, че пътниците могат да изберат по-лесен маршрут, като се качат на борда на M/S Malla – 45-минутно туристическо корабче до Колталуокта, което се предлага от средата на лятото до края на септември. Оттам пътниците трябва само да изминат пеша оставащите 3 км до крайната спирка.

Снимка: veganhaven travel

Що се отнася до пътуването на връщане, лодката спира и чака около два часа, така че просто трябва да забързате и да се върнете навреме за пътуването обратно. Ако сте пропуснали периода за пътуване с лодка през тази година? Тогава мястото е достъпно само с моторна шейна или ски. Можете да се възползвате от тези опции по време на обиколка с екскурзовод.

Разбира се, това далеч не е единственото място, където три държави се пресичат в една точка, известна като триточка. Всъщност, според Обсерваторията на Земята, в регистъра на Организацията на обединените нации са посочени

около 176 триточки по света,

като Китай може да се похвали с най-голям брой триточки – 16. (Забележка: броят е приблизителен поради спорните територии).

Снимка: Gareth Hutton

Съществуват и някои доста известни триточки, които са малко по-достъпни, включително тази, която пресича Германия, Франция и Швейцария, и дори едно място с „четириточка“ – пресечната точка на Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве. И сега, когато знаете всичко това, може би „събирането на триточки“ може да бъде новото предизвикателство, в което да се впуснете.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас