Тайната на гуа-ша масажа

Снимка: Mamabella

Тайната на гуа-ша масажа

Снимка: Mamabella
Сподели

Произлизащ от традиционната китайска медицина, гуа-ша е инструмент за масаж, първоначално предназначен за използване върху тялото. Самата етимология на

„гуа“ означава остъргване, а „ша“ е болест

или нещо лошо. Оттук и функцията на масажа е да остърже кожата чрез стимулиране на акупресурни точки. Като по този начин се отделят лошите енергии и се облекчат болките в ставите и мускулите. Самата техника се състои от

енергично разтриване

на кожата на гърба, краката, шията или ръцете. Чрез нея се постига лимфен дренаж, който освобождава токсините и активира кръвообращението. Постепенно гуа-ша е еволюирал от инструмент, изработен от кравешки рог до скъпоценен камък като розов кварц или нефрит. Оттук и предназначението му като масаж за лице, който с помощта на плосък камък,

пасва перфектно върху контурите

и предлага много предимства.

Снимка: The Skin Games
7 причини да си направите гуа ша масаж

Гуа-ша масажът за лице има много предимства, независимо от типа кожа. Отлична

алтернатива на институционалните лечения,

той предлага видими резултати още от първия път, които се запазват дългосрочно. Разбира се, повтаряемостта е ключът към оптималната му ефективност.

Ползите от гуа-ша:

– Стимулира кръвообращението и насища тъканите с кислород.

– Подсилва тена и придава блясък.

– Премахва тъмните кръгове и торбичките под очите.

– Извлича токсините.

– Изглажда и стяга чертите, като забавя стареенето.

– Релаксира и освобождава напрежението.

– Улеснява усвояването на грижите и умножава ползите им десетократно.

Хубаво е да прилагате гуа-ша с органично масло за лице за да оптимизирате още повече процеса.

Интересно е да се направи паралел между гуа-ша и популярният от последните години ролер. И двата упражняват лек натиск, но гуа-ша

разтяга и кожата, като създава леко триене,

което стимулира по-интензивно кръвообращението и  дренажа. Неговото приложение е върху тъканите в дълбочина, което позволява по-дълбоко улавяне на мускулните влакна, скулптуриращо и повдигащо действие. В сравнение

ролерът е лесен за използване от начинаещи

и действа бързо, като по този начин безпроблемно влиза в ежедневната рутина. Гуа-ша е по-скоро за професионалисти, затова ще трябва да отделите време, преди да започнете да го използвате правилно. Разлика има и в честота на употреба – ролерът може лесно да се използва всеки ден, докато

гуа-ша се препоръчва за 2 до 3 пъти седмично.
Снимка: Glamour

Възможно е да ги комбинирате двете, като редувате ролер сутрин, когато бързате, и гуа-ша за вечерта, когато имате повече време. Така, че ако търсите лесен и бърз аксесоар за масаж, който да приложите към рутината си, ролерът е перфектен. За по-висока ефективност изберете масаж с гуа-ша.

Надолу ви предлагаме кратко ръководство как да си направите гуа-ша масаж у дома. Последвайте го, ако искате да се поглезите вкъщи за няколко минути.

Внимателно плъзнете гуа-ша по лицето, като поддържате лек натиск и следвате бавни жестове. Изгладете кожата с камъка

от вътрешната към външната страна на лицето

и отдолу нагоре, като приемате различни ъгли, за да се адаптирате към контурите на лицето. Повторете всяко движение от 5 до 10 пъти.

Кожата може да се зачерви по време на гуа-ша масажа, това означава, че действа и кръвообращението се активира. В допълнение почистете камъка в топла вода с лек сапун след всяка употреба, изсушете го и го съхранявайте в кутията.

Гуа-ша масаж в 7 стъпки

Подгответе кожата си, след като сте я почистили добре, като нанесете няколко капки органично масло за лице, докато е, все още, влажна. Маслото позволява да се получи перфектно плъзгане за гуа-ша.

Шия: Изгладете кожата отдолу нагоре по врата.

Челюст: Брадичката се поставя във вдлъбнатината, образувана от заоблените върхове на гуа-ша, и се плъзга надолу към ушите, следвайки контура на челюстта.

Бузи: Повдигнете бузите от страната на носа до слепоочията.

Околоочен контур: Освободете контура на очите, като плъзнете заобления връх на гуа-ша от вътрешния ъгъл на окото към слепоочията. Завършете с нежен масаж на слепоочията за релаксиращ ефект.

Вежди: Плъзнете върха на гуа-ша по веждите към слепоочията.

Отпред: Направете го гладко от веждите до линията на косата.

Има няколко форми на гуа-ша, като най-често срещаните са с

формата на сърце (с 2 върха) и формата на крило (с 3 малки върха).

За да се адаптира перфектно към различните области на лицето, камъкът обикновено има права страна, по-заоблена и страна с една или повече вдлъбнатини. Формата на сърце е идеална за обработка на овала, като вдлъбнатината между 2-те точки позволява да се хване челюстта. Затова и това е най-разпространената форма. Формата на крило е идеална за повдигане на цялото лице и позволява масаж на контурите на носа и устата.

Снимка: SACHEU Beauty

Каквото и да изберете за себе си – гуа-ша масажът е

проверен метод от древността

за разкрасяване, почивка и младост, така че смело го включете в грижата за себе си.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас