Поправиха 85-годишна грешка на паметника на сестрите Бронте

Снимка: PA

Поправиха 85-годишна грешка на паметника на сестрите Бронте

Снимка: PA
Сподели

В „Кътчето на поетите“ в Уестминстърското абатство е поправена 85-годишна грешка, като е коригирано изписването на едно от най-великите литературни имена.

Най-накрая то е Brontë, а не Bronte.

В четвъртък, 26 септември, беше открита променена паметна плоча на Шарлот, Емили и Ан Бронте с добавени диарези (две точки), които гарантират, че хората произнасят името им с две срички. Това съобщи The Guardian.

Мемориалът е поставен през 1939 г. и по някаква причина е без диарезите, които са използвали Бронте.

До поправката се стига след запитване до абатството от страна на Шарън Райт, редактор на вестника на обществото „Бронте“, която посещава „Кътчето на поетите в рамките на проучване за нова книга.

Снимка: PA

„Първото нещо, което си помислих, беше: „Грешно са изписали имената! Сигурно не съм първият човек, който го е забелязал. Не мисля, че съм, но може би съм първият, който обръща внимание на това и казва: „Можем ли да изпишем имената правилно, моля?“, казва Райт. „Тези жени са три от най-великите писателки на тази страна. Те заслужават имената им да бъдат изписани правилно на паметника, създаден в тяхна чест“.

Райт си спомня, че е изпитала истинско възмущение, когато е видяла плочата. „Аз съм от Брадфорд като тях и искам те да бъдат отбелязани правилно в Лондон, или в онзи Лондон. Те са йоркширски героини и името им е Brontë, а не Bronte“.

Райт казва, че

имената на всички останали в „Кътчето на поетите“ са изписани правилно.

Тя е очаквала битката за поправка на името, но всъщност е намерила отворена, приятелска врата и готовност за поправка.

Снимка: PA

Причините за грешката не са ясни. Макар че времето вероятно е изиграло роля, тъй като плочата е поставена на 8 октомври 1939 г., скоро след избухването на Втората световна война.

Това означава, че не е имало фанфари. В писмо от 2 ноември същата година Пол дьо Лабилиер, тогава декан на Уестминстър, пише: „Много бих искал завършването ѝ да бъде отбелязано с тържествено откриване, но в днешно време за подобно нещо не може да става и дума.“

Поставянето на паметника е спонсорирано от Обществото на Бронте, основано през 1893 г. и

едно от най-старите литературни общества в света.

Изчезналите диарези може да се окажат също толкова голяма загадка, колкото и самите диарези. Никой не може да каже с абсолютна сигурност защо името Бронте еволюира от ирландското фамилно име на баща им ПатрикПрунти или Брунти, когато той пристига в колежа „Сейнт Джон“ в Кеймбридж през 1802 г.

Снимка: Портрет от Патрик Брануел Бронте

Възможно е това да има нещо общо с възхищението му от Хорацио Нелсън, който става херцог на Бронте. Или с начина, по който Патрик, роден в графство Даун, би го произнесъл. Възможно е също така да е било джентрификация, основана на гръцката дума за гръм.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас