„Януари“ – игралният дебют на режисьора Андрей Паунов

„Януари“ – игралният дебют на режисьора Андрей Паунов

Сподели

„Януари“ – игралният дебют на режисьора Андрей Паунов, известен със своите документални филми – „Георги и пеперудите“ (2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (2007) и „Момчето, което беше цар“ (2011), „Да ходиш по вода“.

Последният от тях откри Международния София Филм Фест през 2019 г.

Януари“ е най-новият проект на режисьора, с който той дебютира в игралното кино. Базиран на едноименната пиеса на Йордан Радичков, „Януари“, филмът се „движи като черно-бял уестърн, има двигател на мистерия и послевкус на филм на ужасите, но е комедия“, по думи на А. Паунов.

Но творецът определя „Януари“ и като сюрреалистичен филм,

защото  битовизмът съвсем не е по вкуса му.

Ето какво споделя самият той:

„Филмът съвсем не е дълбоко закопан в родната действителност. Битовизмът ме изморява, няма никаква естетика в него. В последно време се снимат такива филми, в които не можеш да направиш много неща,

характерни за игралното кино, и тъкмо те много ме вълнуват.

Например отношенията между движения, време, актьори, мизансцен. Най-краткото определение на филма е: „В очакване на Годо“ среща „Сиянието“ в една интерпретация на пиеса от магическия социалистически реалист Йордан Радичков“.

Продуцент на филма е Ваня Райнова, а в главните роли ще видим Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Леонид Йовчев, Захари Бахаров, Малин Кръстев и други.

А ето и кратко резюме на самия филм:

Насред нищото двама мъже и една гарга са откъснати от света от снежна буря. Най-близкият град се намира от другата страна на гората. Човек трябва да прекоси гората, за да стигне до града, но това е лудост през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ…

Все пак рано тази сутрин Петър Моторов явно е впрегнал великолепната си шейна и се е отправил към града. Никой не го е видял да тръгва, но падащият сняг все още не е заличил напълно дълбоките следи от шейната. Но когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея. Всъщност няма никого: има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия. Къде е Петър Моторов и какво му се е случило? Има само един начин да се разбере.

Актуално

Избрано за вас