120 години от рождението на Златю Бояджиев: редят „Мелнишки цикъл“ в галерия „Средец“

Фотокредит: РИМ Благоевград

120 години от рождението на Златю Бояджиев: редят „Мелнишки цикъл“ в галерия „Средец“

Фотокредит: РИМ Благоевград
Сподели

Последните картини на великия български художник Златю Бояджиев са достъпни за ценителите на изкуството от вчера в зала „Средец“ в Министерството на културата.  Поредицата „Мелнишки цикъл“ е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград и е част от изложбата за

120-годишнината от рождението на артиста

„Мелнишки цикъл“ е създаден в житейския залез на художника. Това се случва по покана на тогавашната градска управа на Благоевград. Макар че Бояджиев по това време е бил принуден да рисува с лявата си ръка заради прекаран инсулт, той приема и създава едни от най-хубавите си картини.

Фотокредит: РИМ Благоевград

Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград, сподели пред БНР, че след смъртта на художника

голяма част от картините му са откупени и дарени на музея.

Това, реално погледнато, са последните картини, които излизат от неговата четка, и затова са толкова ценни. За нас беше удоволствие, докато подреждахме изложбата вече съчетано с обкръжаващата среда, с играта на светлината.

Четиринадесет от двадесет и петте картини, които Благоевградския музей съхранява, са изложени в зала „Средец“

В „Мелнишки цикъл“ Бояджиев запазва интереса си към селския бит. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творчески хъс художникът създава невероятните си интерпретации: „Благоевград“, „Мелник”, „Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” и др.

Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят като творби от „синия период“

Всички те обаче носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята; има усещане за топлото слънце и ярките цветове на юга.

Можете да се насладите на творбите на един от най-добрите и обичаните български художници на изложбата в залата към  Министерството на културата до 7 юни.

Актуално

Избрано за вас