Направи ми торта: 3D принтери вече и в кухнята

Направи ми торта: 3D принтери вече и в кухнята

Сподели

3D принтерите гонят изкуствения интелект по популярност в технологичния свят. От  реквизитори в холивудски продукции до медицината – 3D технологията „ражда“ реалистични макети, спестява средства и се използва смело в изготвянето на прототипи за дадени продукти, преди да бъдат пуснати в производство.

Може би сте чували за 3D принтери, но знаете ли, че те

могат да принтират и торта?

Да, правилно прочетохте. Вярно е! За разлика от традиционната торта, която в която щедро се нанася глазура върху блатовете, 3D-отпечатаната торта започва просто като плосък модел.

Машината за рязане на принтера нарязва модела на хоризонтални слоеве като всеки друг обект на принтер и след това ги отпечатва слой по слой със захар, масло и други съставки, докато завършите с това, което изглежда като нормална триизмерна торта!

Ако мислите да опитате това у дома, има няколко неща, които трябва да знаете.

Първо, важно е да имате принтер с добро качество.
Фотокредит: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering

Също така е важно да имате правилните съставки. Например, ще ви трябват захар и масло, които са специално предназначени за използване в принтер. 

И накрая, струва си да се отбележи, че не всички торти са създадени, за да бъдат принтирани. Някои торти са по-подходящи за печат от други.

Например, шоколадовата торта е добър вариант, защото не изисква твърде много съставки

и не е необходимо слоевете да са толкова перфектни, колкото биха били за по-деликатен десерт като ванилов пандишпан.

Можете ли да принтирате 3D торта у дома?

Това зависи от вашите умения за печене! Ако се чувствате добре с традиционна рецепта за торта, тогава трябва да можете да опитате и да отпечатате такава.

Само имайте предвид, че може да отнеме няколко опита, за да овладеете нещата. Има редица онлайн уроци, които могат да ви преведат през процеса.

Актуално

Избрано за вас