96 картини за 90 години Светлин Русев редят в изложба в Плевен

96 картини за 90 години Светлин Русев редят в изложба в Плевен

Сподели

Юбилейна изложба по повод 90 години от рождението на акад. Светлин Русев ще бъде открита тази вечер в плевенската галерия „Илия Бешков“. Тя ще включва 96 творби, сред които и картини от личните колекции на Васил Антонов и Януш Донев. Акцент на събитието ще е ново дарение от дъщерите на художника Милкана Русева и доц. д-р Ралица Русева.

Това е неговата картина„Изпращането на Св. Методий“ – монументална живописна творба с размери 3 на 4 метра, която ще остане в постоянната експозиция на „Илия Бешков“.

Преди официалната изложба от 17 ч. в галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъде открита зала „Ателието“. В нея ще бъдат показани лични вещи на именития български художник и общественик.

„Това е една повече биографична изложба, по-лична. В зала „Ателие“ са представени лични вещи на художника, снимки, медали, рисунки и др. ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ е музей за изобразително изкуство с фонд, изцяло дарен от акад. Светлин Русев, и отдавна имаше идея да се създаде зала, която да е посветена на него“, сподели за „Духът на Плевен“ Цвета Кацарова, директор на галерия „Илия Бешков“.

Тя припомни, че в „Колекция Светлин Русев“ няма произведения на акад. Русев,

с изключение на огромния портрет на Ванга, който е непосредствено срещу входа на галерията. А дарените стотици произведения са от неговата богата лична колекция, включваща работи на най-големите български и чуждестранни художници от целия свят.

Изложбите са под патронажа на вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сред гостите на експозицията се очаква да присъстват ученици, съмишленици, приятели, колекционери, близки и роднини на акад. Светлин Русев.

Четете още:

За силата на жените с изложбата „Игли в купи сено“

Ново поколение изкуство: VR от Нова Зеландия и филмова изложба от Зорница Стоянова

Актуално

Избрано за вас