София Лорен ще ориса издание номер 100 на „Арена ди Верона“

Фото кредит: Alastair Grant

София Лорен ще ориса издание номер 100 на „Арена ди Верона“

Фото кредит: Alastair Grant
Сподели

Една от най-големите холивудски актриси и носителка на „Оскар“, 88-годишната София Лорен ще бъде кръстница на 100-годишнината на оперния фестивал в „Арена ди Верона“.

Носителката на „Оскар“ ще гостува във Верона на 16 юни.

Освен новата постановка на „Аида“, юбилейното издание на фестивала ще представи и втора нова продукция след повече от двадесет години. Това е многократно награждаваният актьор и режисьор Антонио Албанезе, който ще се подпише под безпрецедентната постановка „Риголето“ на Верди, съобщава La Repubblica.

Спектакълът бележи амфитеатралния режисьорски дебют на Албанезе, който интерпретира наново операта, отдавайки почит на великото италианско неореалистично кино от 50-те години на миналия век.

Юбилейният сезон на „Арена ди Верона“ ще се проведе от 16 юни до 9 септември. В рамките на 50 фестивални вечери ще бъдат представени 8 оперни заглавия и 5 специални събития.

Публиката в най-известения римски амфитеатър в света ще може да преживее отново шест постановки, които са белязали историята на фестивала.

Това са:

„Севилският бръснар“ на Росини (4 представления от 24 юни) и „Тоска“ от Пучини (4 представления от 29 юли), режисирани от добре познатия и у нас от проектите му на сцената на Софийската опера Уго де Ана.

Колосалният „Набуко“ от Верди (4 вечери от 15 юли), поставен от Джанфранко де Бозио. „Кармен“ от Бизе (5 вечери от 23 юни). „Мадам Бътерфлай“ от Пучини (от 12 август) и „Травиата“ от Верди (6 дати от 8 юли) – и трите в легендарните постановки на покойния Франко Дзефирели.

С последната продукция, която ще закрие стотното издание на фестивала на 9 септември,

оперната дива Анна Нетребко ще се сбогува с ролята на Виолета в „Травиата“.

На първото и последното представление на „Травиата“ ще присъстват и примабалерините на Ла Скала Николета Мани и Тимофей Андрияшенко. През 2022 г. двойката изненадващо размени сватбените си обети на веронската сцена.

Допълнително обогатяване на програмата на 100-ия фестивал са

четири гала вечери и един изключителен симфоничен концерт.

Фестивалът ще представи три спектакъла, специално изградени около личностите на трима велики изпълнители. Първата е за Хуан Диего Флорес – за дебюта му на „Арена ди Верона“. За Пласидо Доминго и почитта му към фестивала и неговата 100-годишнина, и Йонас Кауфман – за голямото му завръщане. Те ще се случат съответно на 23 юли, на 25 август и на 20 август.

За първи път на сцената на „Арена ди Верона“ се очакват и оркестърът и хорът на Teatro alla Scala в Милано под диригентството на Рикардо Шайли. Представлението е планувано за последната вечер на август.

До началото на най-прочутия оперен фестивал остават броени дни, а дотогава единствената българска стрийминг платформа за изкуство 7Arts.bg ви предлага богата селекция заглавия от света на оператата, балета и театъра. Насладете се на изпълнението на Соня Йончева в „Норма” на Белини, независимо от мястото на което се намирате и от всяко мобилно устройство.

Фотокредит водеща снимка: София Лорен през 2014 година в Кан / TT

Актуално

Избрано за вас