Хайде на карнавал в българската столица на хумора

Фотокредит: Музей на хумора и сатирата

Хайде на карнавал в българската столица на хумора

Фотокредит: Музей на хумора и сатирата
Сподели

През третия уикенд на месец май започва най-обичаният и духовит карнавал в Габрово, така че не се чудете какво да правите в свободните дни. Грабвайте багажа и напред към столицата на хумора!

Тази година карнавалът и специален и не само ще зарадва хиляди българи, но и чества своя стогодишен юбилей. Лекото намигване с надслова

„Има – няма 100 години Карнавал!“

върши отлична работа – какво по-хубаво от чувството за хумор и фестивално настроение!

По повод юбилейното издание на вече вековния карнавал в Дома на хумора и сатирата в града се показва живописната изложба  „Маскарад“. Тя събира

82 вдъхновени от маската творби.

В изложбата ще можете да се насладите на творби на артисти от различни държави , сред които България, Уругвай, Турция, Индия и много други.

Фотокредит: БНР

Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата, споделя пред БНР, че при възникването на карнавала (или празника „Олелийня“ – старото име на карнавала) се е провеждал по

Сирни Заговезни, когато градът се е превръщал в дом на уличните тържества.

Успоредно с тази улична градска веселба започват да се случват маскени балове в къщите на по първите габровци. Някак си с тези две явления във времето се разажда карнавала. И така сто години.

Това което обединява творбите (в изложбата) е маската. Маската в различни употреби. Маската като ритуална маска, като карнавална маска, като театрална маска. Въобще маската като метафора за скриване, понякога за двучилие, за задкулисие.

На 19-ти май се откриват още две изложби в рамките на карнавала – „Ерата на мемето“, а другата е „Имало едно време в България“ – самостоятелна изложба на Станислав Беловски.

Актуално

Избрано за вас