Христо Мутафчиев: Театърът е символ на вярата в доброто

Христо Мутафчиев: Театърът е символ на вярата в доброто

Сподели

„Въпреки тези няколко превратни за човечеството години, театърът продължава да е жив и не спира да променя света към по-добро. Театърът е символ на вярата на хората в доброто – в изкуството“.

С тези думи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев се обръща към всички актьори, режисьори, сценаристи и театрали в деня, в който театърът празнува.

Мотото на тазгодишните награди е „Изберете театъра“.

„Истински набожните влизат в храма, за да се изповядат. А истински обичащите театъра влизат в него, за да позволят на актьорите да се изповядат пред тях. И тъй като талантът е дар от Бога, то това означава, че

изкуството театър е Божие творение. Нека не го разрушаваме с егоизма си!“.

По традиция на 27 март, на празника на театъра, Съюзът на артистите в България организира официална церемония, на която поднася признание към най-добрите постижения от сценичните изкуства с връчването на Националните награди ИКАР.

Стрийминг платформата за изкуства 7arts.bg и сайтът за култура artportal.news са партньори на САБ. Тази вечер, от 19.00 часа наш екип ще бъде допуснат зад кулисите на Народния театър „Иван Вазов“, откъдето ще ви направи съпричастни с победителите в основните категории.

Съюзът на артистите у нас дава отличията от 1974 година винаги на днешния 27 март.

Антон Радичев ще получи статуетката за изключителен принос към българския театър.

Статуетката за чест и достойнство ще бъде дадена на актрисата Мария Стефанова, а Теодосий Спасов ще бъде отличен за световното си турне от гилдията на музикалните артисти.

Повече за най-чаканата церемония  за театралите в България тук – в сайта, и на страницата във Фейсбук на artportal.news.

Актуално