Ретроспекция в розово: скандалният Кийт Харинг се завръща

Фотокредит: Muna Tseng Dance Projects, Inc. Art © Keith Haring Foundation

Ретроспекция в розово: скандалният Кийт Харинг се завръща

Фотокредит: Muna Tseng Dance Projects, Inc. Art © Keith Haring Foundation
Сподели

Изложбата „Кийт Харинг: Изкуството е за всеки“ незабавно пренася посетителите в Ню Йорк в 80-те години. Пространствата на галерията дори са придружени от музика от старите му микстейпове, които той и приятелите му са направили.

През 80-те години илюстрациите на Кийт Харинг бяха навсякъде – от тениски и улици на Ню Йорк до художествени галерии по целия свят. Неговите фигури на танцьори, сърца, бебета и кучета остават мотиви на поп културата. Сега

неговото изкуство и неговият активизъм са включени в голяма изложба в Broad Museum в Лос Анджелис.
Фотокредит: The Broad

Разходката започва със снимки на тогавашния 24-годишен художник, работещ тайно под земята. Вдъхновен е от хип-хоп графити артисти, които рисуват със спрей вагони на метрото,

Харинг използва тебешир върху празни черни рекламни панели

на платформите на метрото. Той рисува прости очертани фигури – най-често пълзящо „лъчезарно бебе“ и лаещо куче.

Вчера The Broad откри изложбата „Кийт Харинг: Изкуството е за всеки“ със 125 произведения на изкуството и архиви, създадени през десетилетие на плодотворна енергия, когато Харинг предизвика вълни, като изнесе изкуството от мезонета на улицата споделят от WWD. Това е

първият път, в който произведенията на Харинг са имали голяма ретроспекция

в музей в Лос Анджелис. Тя продължава до 8 октомври, когато ще бъде изпратена до Художествената галерия на Онтарио в Канада, за да бъде открита през ноември.

Фотокредит: Douglas M. Parker Studio/The Keith Haring Foundation/The Broad Art Foundation

Мисля, че Кийт като артист, това, което направи и зад какво се застъпваше, е нещо, което може да резонира много дълбоко днес, дори повече, отколкото през 2013 или 2015 г. Просто беше въпрос на намиране на правилния момент.“, каза Джоан Хейлър, директор-основател и главен куратор в The Broad.

Хейлър беше дълбоко ангажирана в провеждането на изложбата. Преди десет години тя придружи Броуд на това пътуване в Париж, за да види изложба на Харинг, и те обсъдиха как биха могли да покажат някои от тези творби, когато The Broad отвори врати. Но откриването на нов музей на изкуството и изложба на Харинг по едно и също време стана твърде обезсърчително. 

Намирането на подходящия момент сами да организираме изложба на Харинг за Лос Анджелис беше най-добрият път, за разлика от вземането на друга изложба“, обяснява Хейлър.

Фотокредит: The Broad

Харинг имаше кратка, но плодотворна кариера в изкуството. През 1978 г. той пристига на арт сцената в Ню Йорк от малък град в Пенсилвания, за да учи в Училището за визуални изкуства. Скоро той се потапя в света на изкуството в центъра на Ню Йорк с други творци, включително Баския. 

Работата на Харинг изпълва

девет галерийни стаи в Broad и включва мини статуя на свободата,

която той е украсил с художника на графити Ангел Ортиз, и керамика, украсена с негови собствени йероглифи.

Новата изложба на Кийт Харинг е точно срещу друга изложба на творби на покойния художник Жан-Мишел Баския. Двама новаторски нюйоркски артисти от поп културата от 80-те години. И двамата починаха млади, но все още създават сензация.

 

Актуално

Избрано за вас