Писмо с любовна драма на Моцарт отива на търг за половин милион паунда

Писмо с любовна драма на Моцарт отива на търг за половин милион паунда

Сподели

Писмо, което показва австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт в „пълна паника“ за любовния си живот, ще бъде предложено на търг. Аукционна къща „Кристис“ в Лондон ще го разиграе следващия месец. Първоначалната сума за наддаването ще е близо половин милион паунда, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Сътворено от композитора през лятото на 1782 г., в писмото върху две страници той моли близък приятел за съвет заради „недоразумение“ с бъдещата му тъща.

„Тя се готвела да изпрати полиция, за да си върне годеницата му с очевидно ужасяващи последици за репутацията му“, каза ръководителят от отдела за книги и ръкописи в „Кристис“ Томас Венинг. „Той е в пълна криза и чудесно излива душата си в писмото, изцяло без филтър“, каза експертът.

През живота си Моцарт е написал много писма. Но Венинг каза, че те рядко се предлагат на търгове и рядко е възможна „такава степен на задълбочен поглед …в неговия характер…и чувства в съдбоносен момент от живота му“.

Моцарт е на 26 години, когато пише писмото, скоро, след като е пристигнал във Виена.

Докато кариерата му се развива стремително нагоре след успеха на първата му значима опера, любовният му живот „се усложнява“. И той бърза да сключи брак с годеницата си Констанц. „Той е от много строго католическо семейство. Фактът, че те вече съжителстват с Констанц, че спят заедно, показва, че той не се притеснява за отрицателни последици“, каза Венинг. Тази свобода на поведението в личния и в професионалния живот на композитора според Венинг е „освежаваща“.

„Тя казва много неща за Моцарт като за революционна фигура. Той не се подчинява на старите правила“, каза експертът.

Моцарт и Констанц се женят скоро, след като композиторът е написал писмото

Живеят заедно до смъртта му през 1791 г., когато той е на 35 години.

Очаква се писмото да бъде продадено на търга през юли на цена, близо до максималната от първоначалните оценки между 300 000 и 500 000 британски лири (380 490 и 634150 щатски долара).

Актуално

Избрано за вас