Георги Тошев за филма „Васил Арнаудов – диригент на света“: В изкуството има незаменими

Георги Тошев за филма „Васил Арнаудов – диригент на света“: В изкуството има незаменими

Сподели

Със задочен разговор между баща и син започва филмът на Георги Тошев „Васил Арнаудов“ – диригент на света, който БНТ ще излъчи тази сряда от 21 ч. Документалната лента представлява

пътуване из спомените на близки и колеги на музикалния педагог,

в чиято биография фигурират успехите му като дългогодишен ръководител на Софийския камерен хор „Любомир Пипков“. Но най-вече това е лично пътешествие на сина на професора – Андрей Арнаудов, който широката публика познава като тв водещ и продуцент, част от тандема Иван и Андрей.

„Този филм е насочен преди всичко към хората, които не го познават, към младото поколение. Така че аз се надявам да се запознаят с един човек, който в личен контакт беше неповторим.

Харизматичен, много забавен, понякога не твърде мил.

Но най-вече – да помним, че ние като нация имаме с какво да се гордеем и това трябва да е в основата на самочувствието ни днес“, казва Андрей.

Сценарист и режисьор на

документалния филм, с който се отбелязва 90 години от рождението на проф. Васил Арнаудов,

е Георги Тошев. Оператор е Георги Гвоздев, а режисьор на монтажа – Калояна Климентова.

Премиерата на филма бе в кино „Одеон“ в навечерието на 24 май.  Тогава Тошев сподели с публиката: “Направихме опит да се разбере пътят на един творец, по който има много светлини и сенки. И да открием отговор на въпроса: “Има ли неповторими личности в изкуството?”. Лично за себе си аз открих какво е да имаш мисия, да бъдеш отдаден на изкуството.

Да не мислиш за успеха като украшение на ревера, а като важна част от живота ти.

Проф. Арнаудов не е живял, за да бъде известен и признат, а защото не е могъл да съществува без музиката. И, да, след този филм за пореден път се убедих, че в живота и изкуството има незаменими. И до днес никой не може да постигне успехите на хоровото изкуство, които постига проф. Арнаудов”.

Актуално

Избрано за вас