Джон Малкович: Театърът е жив, киното е пластмасово (Ексклузивно видео интервю)

Джон Малкович: Театърът е жив, киното е пластмасово (Ексклузивно видео интервю)

Сподели

„Театърът е жив и свободен, филмите са мъртви и пластмасови, защото са завършени.“ Това сподели Джон Малкович пред Ивайла Велева (мениджър съдържание на стрийминг платформата 7arts.bg) в ексклузивно интервю за artportal.news. Срещата на artportal.news с Джон Малкович продължи над час. И се превърна в задълбочен личен разговор за киното, театъра, актьорството и кризите, през които преминават културата и човечеството като цяло.

Малкович уточни, че думите му за театъра и киното не са критика, а по-скоро „разпознаване на формата“ на съответното изкуство. За холивудския актьор  театърът е катарзисно, пречистващо преживяване, а киното – бързооборотно развлечение. Чувства се в свои води и на сцена, и на снимачен сет, но предпочита органичния, непрекъснато променящ се процес в театралната игра. „Това е все едно да си пианист, но да станеш популярен като саксофонист“, обясни Малкович. „Да четеш музиката ще ти помогне да свириш добре и на двата инструмента, особено ако свириш по слух.

Актьорството е свирене по слух.

Театърът е доста по-креативен от киното.“

Култовите роли на Малкович в театъра и киното

На 16, 17 и 18 февруари той ще разходи зрителите в Народния театър „В самотата на памуковите полета“. София е третата европейска сцена, на която режисьорът Тимофей Кулябин поставя спектакъла.  В него Малкович си партнира с литовската актриса Ингеборга Дапкунайте, негов съмишленик под светлината на прожекторите от близо три десетилетия.

Досега сме играли тази постановка не повече от 12 пъти.

Имахме 5 шоута в Рига. Не сме репетирали кой знае колко. Но всеки път е различно, то е като постоянно променящ се пейзаж. Филмът не може да бъде различен. Киното е завършен продукт“, обясни още Малкович. На въпрос за кризите, през които преминава човечеството, пък бе категоричен:

„Живеем в трудни времена, особено  за младите хора“

Актьорът разказа и за предстоящото откриване на изложбата с негови фотоси на световноизвестния фотограф Сандро Милър, която също гостува в София от 17 февруари в Квадрат 500. Стана ясно също, че най-вероятно ще се върне у нас през лятото, но този път с постановка на Виенския филхармоничен оркестър. Тя ще бъде поставена в рамките на Варненско лято 2023. Самият Малкович обаче направи уточнението, че все още не е сигурно дали наистина България ще влезе като точка за представлението, защото знае, че през лятото ще има турне с Виенската филхармония, но не и кои са конкретните дестинации.

Джон Малкович с първо кафе в София (ексклузивно видео и снимки)

По информация на artportal.news постановката, с която Малкович се очаква да се завърне през лятото у нас, е

„Дяволска комедия – Самопризнанията на един убиец“.

В едно от ревютата си за постановката, „Ню Йорк Таймс“ посочва, че в нея Малкович влиза в традиционния си образ на психопат. Преговорите за гостуването на „Дяволска комедия“ вече са в напреднал етап и предстои подписването на договор.

В интервюто той споделя и любопитна история, която е имал с папагала какаду на Тито. Той се срещнал с птицата в зоологическата градина на хърватския остров Бриони, къдете приживе живееше Тито.

От българската столица Малкович ще отпътува в края на седмицата, носейки със себе си специално изработена за него традиционна мартеница. Тя представлява етнографски венец от вълна, изработен на ръка върху който са инкрустирани различни символи от българския бит и култура – хлопка, пендар, житни зърна, гайдар. Велева разказа на холивудската звезда историята на българската традиция да се носят преплетени червени и бели конци за здраве и късмет, поднасяйки му подаръка от екипа на Arportal.news.

Малкович в България и през лятото с Виенската филхармония

Медийната платформа за култура artportal.news е естествено продължение на 7arts.bg – първата българска стрийминг платформа. Тя обединява сценичните и филмови изкуства на едно място, правейки ги достъпни за гледане през телефон, компютър или таблет. От всяка точка на България по всяко време. Сега artportal.news си поставя задачата да се превърне в

българския чекпойнт за култура,

където среща си дават обективната журналистика, качествената информация и актуалните арт събития у нас.

Срещата на artportal.news с Джон Малкович се превърна в откровен разговор за киното, театъра и житейската философия на един от най-ярките артисти на нашето време. Интервюто е направено със съдействието на Ясен Пеянков, колега и приятел на Малкович в един от най-големите американски театри Steppenwolf. И с любезното домакинство на хотел Hyatt Regency Sofia.

Вижте тук цялото интервю:

 

 

Актуално

Избрано за вас