Италианската звезда Тото Кутуньо си отиде на 80-годишна възраст

Италианската звезда Тото Кутуньо си отиде на 80-годишна възраст

Сподели

Тото Кутуньо, един от най-великите интерпретатори на италианската музика е починал днес около 16 ч. в болница „Сан Рафаеле“ в Милано.

За смъртта на певеца и автор на песни, който през юли навърши 80 години, съобщил неговият мениджър Данило Манкузо. Той споделил, че певецът си е отишъл „след дълго боледуване състоянието на певеца се е влошило през последните месеци“.

Кутуньо беше един от най-популярните италиански изпълнители в световен мащаб. Той е победител в конкурса за песен на „Евровизия“ през 1990 г. с песента си „Insieme: 1992“.

Той е и един от най-успешните италиански автори на песни за всички времена. Писал е песни за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо. Кутуньо е смятан за истински посланик на италианската музика по света, особено в страни като Румъния, Испания, Турция, Германия и Русия. Песента му „L’Italiano“, издадена през 1983 г., е преведена на много езици и се смята за символ на италианската култура и идентичност.

Тото Кутуньо участва 15 пъти в музикалния фестивал в Сан Ремо. Печели само веднъж – през 1980 г. с песента „Solo noi“. Освен това 6 пъти е заемал второ място с песни като „Serenata“, „Figli“, „Emozioni“ и „Le mamme“. Често го наричат „вечния втори“ на Сан Ремо, живо въплъщение на поговорката „винаги шаферка, никога булка“, но той винаги приема подигравките с ирония и грация.

Изпълнителят беше много популярен сред италианците в различни страни по света, особено сред италиано-американците. Те оценяваха песните му, възпяващи техните корени и наследство.

Фото кредит откриваща снимка: Vincenzo Lombardo

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас