Добре дошли в „Холивуд на пустошта“

Добре дошли в „Холивуд на пустошта“

Сподели

„Оазисът на запада“ – Брокен Хил, е истинско бижу що се отнася до природното и индустриалното наследство на Австралия, но има и огромно културно значение.

Гмуркаме се в дълбокото, за да разберем повече за най-интересната културна дестинация на континента за 2023 г. Макар Австралия да е родината на пухкавите коали и подскачащи кенгура, няма да срещнете тези животни в пустия Запад. По-вероятно е за компания да имате хиляди километри асфалт из прашни пустини, но и те имат чар.

Фотокредит: Иън Смит

При влизане в Брокен Хил усещането е като в сцена от „Лудия Макс“, но без мрачната алтернативна реалност.

Пътищата са безкрайни, облаците прах – червени, а усещането за приключение – опияняващо.

Лесно е да се разбере защо това място е вдъхновило толкова много режисьори, художници и творци – като „Приключенията на Присила, кралицата на пустинята“. Естествено, резервация в хотел „Палас“, който участва във филма и е толкова причудлив, колкото се надявате, е нещо, което задължително трябва да направи всеки, стъпил турист в града. След това е време за проучване.

Вдъхновението е навсякъде.

Брокен Хил е дом на повече от 20 галерии и творчески пространства. Тук са Градската художествена галерия на Брокен Хил, Монетният двор на „сребърния град“ и Живата пустиня със скулптурите.

Фотокредит: NSW

Но това е само съвременно изкуство. Брокен Хил е артистична дестинация още от времето на „Dreamtime“, пише „Escape“. На около 130 километра на североизток по магистралата Силвър Сити се намира един от националните паркове на континента и неговите забележителни древни аборигенски скални рисунки. Именно това място е едно от най-свещените аборигенски исторически места в Австралия.

Фотокредит: NSW

Креативността на града се разпростира далеч отвъд света на изкуството. Кинематографите го обожават заради спиращите дъха залези.

Известен като Холивуд на пустошта, Брокен Хил и околностите му са декор за повече от 35 филма, включително холивудски блокбъстъри като „Мисията невъзможна 2“.

Не пропускайте възможността да посетите Силвъртън, малко градче на 25 км от Брокен Хил.

Населяващо 50 души, това емблематично селце, обрамчено от сгради с културно наследство, разполага с художествена галерия, впечатляващ музей на Лудия Макс и историческата мина „Дейдрийм“ (Daydream Mine), където можете да слезете под земята и да се докоснете до жестокия живот на миньорите от 19-и век.

Фотокредит: Mad Max Museum, Silverton
Фотокредит: NSW
Фотокредит: Silverton

Веджимайт: пастетът с цвят на винилова плоча, който стана на 100 години

Актуално

Избрано за вас