Мисли извън рамката: Плуването в Сена скоро ще е възможно

Мисли извън рамката: Плуването в Сена скоро ще е възможно

Сподели

Париж е твърдо решен да почисти водите на река Сена и да я направи безопасна за плуване. Така парижани и туристи, които се стичат в града на светлините от цял свят, ще могат да плажуват пълноценно в градски условия под сянката на Айфеловата кула.

Цялостният проект за почистване на Сена е на стойност 1,4 млрд. евро. Градът запретва ръкави с оглед предстоящите през 2024 година Летни олимпийски игри, чийто домакин е Париж. На този етап е известно, че някои плувни състезания ще се проведат във водите на Сена.

Но амбицията е реката да стане място за плуване както за Олимпийските игри, така и за обществеността до 2025 година.

Въпреки че реката е била домакин на плувни състезания по време на Олимпийските игри през 1900 г., къпането в Сена е забранено от 1923 г. поради опасност от движението на лодки и замърсяването на водата.

Макар романтичните кейове и крайбрежни алеи, днес водите на Сена са толкова токсични, че дори рибите се борят за оцеляване в тях.

Благодарение на осигурените 1,4 млрд. евро това бързо ще се промени, информира Euronews. До юли следващата година реката трябва да е готова за триатлона и плуване в открити води, а след това и за параолимпийските игри.

Фотокредит водеща снимка: Pixabay

Четете още:

Хари Стайлс в Париж: история за душевен оргазъм от срещата с Мик Джагър в съвременния поп

Избират новото обзавеждане за „Нотр Дам“ след пожара

За къде пътувате: Метростанциите по света, които са произведение на изкуството

Актуално

Избрано за вас