Избират новото обзавеждане за „Нотр Дам“ след пожара

Избират новото обзавеждане за „Нотр Дам“ след пожара

Сподели

Парижката катедрала „Нотр Дам“, която беше частично унищожена от пожар през 2019 г., ще отвори за посетители с ново обзавеждане за извършване на богослуженията. То ще е от масивен тъмнокафяв бронз и ще предложи

1500 места за сядане, изработени от дъб,

предаде АФП, като се позова на два от избраните проекта.

На френския скулптор и дизайнер Гийом Барде (51 г.) е възложена изработката на литургичното обзавеждане, съобщи архиепископът на Париж Лоран Улрих. Френската дизайнерка Йонна Вотрен (43 г.) пък ще направи столовете за

вярващите и туристи от цял свят – средно 12 милиона души годишно преди пожара.

Когато влязат в катедралата „в края на декември 2024 г., ако всичко върви добре“, посетителите ще открият ново място за извършване на кръщенета. Плюс олтар за богослуженията, амвон, поставка за осветения хляб и други.

Триизмерните модели на бъдещото оборудване показват единство на формите – геометрични, стабилни и масивни, „не минималистични“.

Архиепископът на Париж уточни, че те ще излъчват „внушително присъствие чрез простотата на линиите си“.

Столовете са изработени от масивен дъб и са закачени един за друг, а облегалките им са като решетки. Те напомнят „вертикалността и колоните на катедралата“ и „позволяват на окото да премине през тях“, обяснява епископ Улрих.

При повторното отваряне на „Нотр Дам“ посетителите ще могат да открият и реликварий, създаден от художника Силвен Дюбюисон. Там ще бъде поставен тръненият венец на Христос в центъра на син кръг върху златна подложка.

 

Фотокредит: Artportal

Актуално

Избрано за вас