Уикендът чука на вратата: 5 събития, които да нахранят душата и ума

Уикендът чука на вратата: 5 събития, които да нахранят душата и ума

Сподели

Първият официален пролетен уикенд няма търпение да започне, а предпоставките да бъде вълнуващ са повече от една. Времето ще е слънчево и топло, така че единственото, което трябва да вземете със себе си, е доброто настроение.

Артпортал отново събира петте предложения, които могат да донесат духовно обогатяване в иначе забързания ежедневник. Ето ги:

В събота на 25 март ще удари „Часът на Земята“. Събитие, посветено на планетата, което се провежда 17 последователни години. Над пет милиона души от малко над 190 страни изгасят светлините в домовете си за 60 минути.

Мотото е „Общ дом. Общо бъдеще“,

защото нашето бъдеще е неразривно свързано с това на Земята и всички нейни екосистеми. Защото всички ние имаме само един дом. Мисията тази година е възстановяване на местообитания, дом на ключови за екосистемата диви животни.

В София организацията WWF Bulgaria кани на специално благотворително събитие в Club Mixtape 5. Анонсът гласи, че то ще е комбинация от стендъп комедия, музика на живо и куиз с интересни въпроси, свързани с дивата природа.

За доброто настроение ще се грижи Ники Станоев като водещ. На сцената ще се качат: Николай Димчевски и Пламен Мандаджиев, Ния Петрова и Явор Милчев, Надя Брайт, Paraplanner, Керана и космонавтите. Най-важното е, че стойността на билета е 100% дарение за природозащитната кауза на WWF България.

Джералдин Чаплин при пристигането си в София. фотокредит: Цветомир Петров / БТА

27-ото издание на София филм фест ще раздаде своите награди на церемония в НДК. Това ще се случи в събота от 19.00 часа в Зала 1.

Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“.

Тогава тя ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното.

Първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл, пристигна в София преди ден. Това е първото ѝ посещение в България, но не и първия филм, дело на Джесика Удуърт. Чаплин играеше и в предишния филм на режисьорката „Босият император“.

В „Лука“ нейният персонаж първоначално е бил написан за мъж, но накрая тя изпълнява ролята. Критиката е категорична: „Нейното изпълнение е знаменито!“.

„Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) е вдъхновен от „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост.

Също в събота, културният център на Софийския университет отправя предизвикателство, за което ще са нужни здрав дух в здраво тяло.

„24 часа нон-стоп театрален маратон“

е най-голямото паратеатрално събитие по случай Световния ден на театъра – 27 март.

Какво ще се случи? Организаторите от „Театър-лаборатория „Алма Алтер“ ще изберат около 100 души. Критерии ще бъде тяхната физическа и психическа възможност да издържат експеримента. След започване на събитието участниците няма да имат право да напускат пространството и да заспиват. Основната цел на маратона е чрез изкуство, да се създаде непосредствена близост и сцепление между изпълнители и т.нар. „публика“.

9 са театралните представления в програмата. По време на маратона ще се проведат още интеракции и случвания с участниците чрез изразните средства на различни изкуства – театър, музика, танц, изобразително изкуство.

Музикалната палитра с предложения за съботната вечер е толкова пъстра, че дори човек с утвърдени предпочитания ще се зачуди. Нашият поглед и закупен билет е за събитие, което е изцяло посветено на

Depeche Mode и най-новия им албум „Memento Mori“.

15-ят студиен албум на бандата от Базилдън е първата им продукция след Spirit (2017) и загубата на непрежалимия Анди Флечър (Флеч) през изминалата година.

Албумуът е продуциран от Джеймс Форд с допълнителен принос от нашумелия звуков инженер Марта Салони. „Memento Mori“ съдържа 12 композиции, които обхващат широк спектър от теми свързани с житейската преходност, но и приемането на смъртта като логичен изход, изпълнен със смирение.

На 25 март в бар Tell Me в столицата, със специален аудио-визуален лайв пърформанс ще се включат Chekhov Syndicate – страничен бутиков проект на Кристиян Костов и Михаил Пешев от Нова Генерация. Към тях с DJ сетове ще се присъединят N:Mode – съставна част от организацията на подобни алтернативни събития през последните 16 години. На пулта ще е и Ясен Петров – съосновател на култовото електронно движение Метрополис и една от най-важните фигури в българския музикален ъндърграунд.

@Flamme Rouge – The boardgame

След наситената събота, неделният ден предлагаме да го обявим за настолен с Sofia Board Game Weekend.

Мястото е културният център за събития на София – Топлоцентрала. Стартът ще бъде даден в 11.00 часа и чак до вечерта.

Пилотното издание на настолната неделя няма тема. Затова пък акцентите са няколко.

Ще се играе една от най-великите кооперативни игри – Pandemic: World of Warcraft / Star Wars. За играчите, които бранят Азерот от леденото сърце на Артас, или джедаите, които се борят срещу зли сепаратисти и пъклените им планове, забавлението е гарантирано. Flamme Rouge е бърза надпревара с велосипеди, в която играчите контролират отбор от двама колоездачи: спринтьор и рульор.  Третият акцент пада върху Two Rooms and a Boom, подходяща за голяма компания, защото играта не бива да се играе с по-малко от 10 души. Ще има два отбора, в две отделни помещения, като половината ще трябва да спасят синия президент, а другите – да го взривят с бомба.

Водеща снимка, фотокредит: People of Sofia

Актуално

Избрано за вас