Слон пътува до Монте Карло за индийска сватба, Джъстин Бийбър и Риана пеят на тържествата

Снимка: Lin & Jirsa

Слон пътува до Монте Карло за индийска сватба, Джъстин Бийбър и Риана пеят на тържествата

Снимка: Lin & Jirsa
Сподели

Звездната сватба на годината наближава. След по-малко от седмица Анант Амбани, син на индийския милиардер Мукеш Амбани, ще се ожени за приятелката си Радхика Мерчант. Индия е добре позната с пищните празненства, но сватбената подготовка и партитата за този конкретен съюз преобърнаха страната.

Дългите списъци с гости, сред които милиардери от Силициевата долина и звезди от Боливуд, подчертаха нарастващото влияние на Мукеш Амбани в световната икономика. Най-богатата азиатска фамилия демонстрира богатството си и с изложба на скъпоценности, напомнящи за отдавна отминалата епоха на махараджите и моголските императори.

Миналата седмица Джъстин Бийбър стана поредната международна попзвезда, която се забавляваше на поредната предсватбена церемония на семейство Амбани в Мумбай. Певецът изнесе концерт на церемонията „санджет“ – вечер, в която близките на булката и младоженеца танцуват за гостите. На сцената се появи целият клан Амбани, включително Мукеш, който танцуваше на хита на Боливуд Deewangi Deewangi.

„Сватбените тържества на Амбани... имат многостранно въздействие върху сватбената индустрия в Индия. Те влияят на тенденциите, увеличават търсенето на сватбени доставчици, популяризират културното наследство и дори стимулират икономическия растеж“, казва пред CNN Тим Чи, главен изпълнителен директор на The Knot Worldwide, услуга за планиране на сватби.

Индийската сватбена индустрия процъфтява, откакто страната излезе от пандемията.

Оценявана на около 130 млрд. долара,

тя вече е почти два пъти по-голяма от американската, въпреки че все още е по-малка от тази на Китай, според доклад на Jefferies от миналия месец. Индустрията играе важна роля за стимулиране на сектори като модата и пътуванията.

„Индийците обичат да харчат за сватби“, казва Джефри. „И това е независимо от икономическите класи“

Средностатистическата индийска сватба струва около 15 000 долара, което е

повече от три пъти повече от средния годишен доход на домакинството.

Празненствата често се провеждат в продължение на няколко дни. Средният брой на гостите е 326, в сравнение със 115 в САЩ, според The Knot Worldwide.

На тридневното предсватбено парти на Амбани в западния индийски град Джамнагар през март присъстваха около 1200 високопоставени гости, сред които Марк Зукърбърг и Бил Гейтс.

Не е необичайно богатите да похарчат милиони за празненствата си. По време на партито на Амбани сложно

светлинно шоу с участието на 5500 дрона освети небето над стъклен дворец,

построен по поръчка за празненството, пише CNN. Гостите танцуваха под изпълнението на Риана.

Скандално богатите хора също отправят някои необичайни искания за своята сватба. Една от двойките помоли Мотуне да организира пристигането на слон – свещено животно за индусите – в Монте Карло, за да ги благослови. Тъй като до 2027 г. Индия ще се превърне в третата по големина икономика в света, екстравагантните сватби се очаква да станат още по-чести.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас