Полезни храни при високо кръвно

Полезни храни при високо кръвно

Сподели

Хипертонията, или високо кръвно налягане, е най-често срещаният предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания. Над 1 милиард души по света страдат от това и се налага да пият по шепа лекарства всеки ден. Промените в начина на живот, и преди всичко здравословното хранене, могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане. Оттук и да предотвратят проблемите със сърцето. Изследванията на експертите показват, че включването на определени храни в диетата ви, особено

такива с високо съдържание на калий и магнезий,

намалява нивата на кръвното.

Вижте какво бихте могли да включите в дневното си меню в името на добрия тонус.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, особено грейпфрутите, портокалите и лимоните, могат да имат мощно понижаващо кръвното налягане действие. Те са пълни с витамини, минерали и растителни съединения, които помагат да запазите сърцето си здраво.

Сьомга и други мазни риби

Мазните риби са отличен източник на омега-3 мазнини, които имат значителни ползи за здравето на сърцето. Те спомагат за намаляване на нивата на кръвното налягане като тушират  възпалението и понижават нивата на съединенията, ограничаващи кръвоносните съдове, наречени оксилипини.

Швейцарски манголд

Швейцарският манголд е зеленолистно растение, което е пълно с хранителни вещества, регулиращи кръвното налягане, включително калий и магнезий. Една чаша (145 грама) варен манголд осигурява съответно 17% и 30% от дневните ви нужди.

Тиквени семки

Тиквените семки са често подценявани, но са много силни, когато става въпрос за хранителни вещества. Те са концентриран източник на хранителни вещества, важни за контрола на кръвното налягане. Включително магнезий, калий и аргинин – аминокиселина, необходима за производството на азотен оксид, който е от съществено значение за отпускането на кръвоносните съдове и намаляването на кръвното налягане.

Боб и леща

Бобът и лещата са богати на хранителни вещества, които помагат за регулиране на кръвното налягане, като фибри, магнезий и калий. Многобройни проучвания показват, че консумацията на боб и леща може да помогне за понижаване на високите нива на кръвното налягане.

Актуално