Да ни върви по вода: Колко е здравословно да консумираме

Take breaks when you need to replenish your energy

Да ни върви по вода: Колко е здравословно да консумираме

Take breaks when you need to replenish your energy
Сподели

Водата, тази благодат от природата, която дава живот, изгражда 90 % от нашето тяло. Ежедневно постоянно губим вода, главно чрез потта и чрез обичайните телесни функции на организма като дишането. За да предотвратите дехидратацията, особено в началото на летния сезон, трябва да си набавяте достатъчно вода от ежедневния прием на тености и храни.

Колко точно обаче? Здравните експерти имат

противоречиви мнения относно дневната доза.

Препоръката им е за около осем чаши, което се равнява на 2 литра и половина. В последно време тази тенденция се промяна и съветите сега са

да пиете вода постоянно, през целия ден, дори когато не сте жадни.

Количеството, от което се нуждаете, зависи от много неща и е различно при отделните хора. Средно може да се каже, че на ден за жените то е около 2,7 литра, а за мъжете – 3,7. Това включва течности от вода, напитки като чайове и сокове, както и от храна. Средно

20 % от водата се набавя от храната, която консумирате.

Кои са другите фактори, които да имате предвид, за да определите индивидуалния си режим?

Диетата, която спазвате

Ако пиете много кафе или други кофеинови напитки, може да загубите повече вода чрез допълнително уриниране. Ще се наложи да пиете повече и, ако сте на режим, богат на солени, пикантни или сладки храни. Повече течности са необходими и, ако не ядете много хидратиращи храни като пресни или варени плодове и зеленчуци.

Здравословно състояние

Ако имате инфекция или треска, или ако губите течности чрез повръщане или диария, ще трябва да пиете повече вода. Ако боледувате от диабет, също. Някои лекарства също могат да ви накарат да губите вода, която ще трябва да набавите.

При бременност и/или кърмене

Ако сте бременна или кърмите бебето си, ще трябва да пиете допълнително вода, за да запазите хидратацията си. Все пак тялото ви върши работа за двама (или повече).

Влияе ли приемът на течности върху енергийните нива и мозъчната функция? Много хора твърдят, че ако не сте хидратирани през деня,

енергийните нива и мозъчната ви функция започват да страдат.

По-старо проучване при жени пък показва, че загубата на течности след физическо натоварване влошава настроението и концентрацията и увеличава честотата на главоболието.

Дори леката дехидратация може да намали работоспособността. Тя настъпва,

когато организмът ви губи повече вода, отколкото консумира, и може да предизвика силна умора.

Клинично проучване върху по-възрастни здрави мъже съобщава, че само 1% загуба на вода в тялото намалява мускулната им сила, мощ и издръжливост. Загубата на 1 процент от телесното тегло може да не изглежда много, но това в действителност е значително количество вода.

Друг преглед на проучвания установява, че хроничната дехидратация е

свързана със затлъстяването, диабета, рака и сърдечносъдовите заболявания.

Затова, имайте предвид, че пиенето на достатъчни количества вода, особено преди хранене, ще ви даде тласък в овладяването на апетита и поддържането на умерено тегло.

Актуално

Избрано за вас