Как да подобрим храносмилането по естествен път

Как да подобрим храносмилането по естествен път

Сподели

Избягването на нощни разходки до хладилника и физическата активност имат положително въздействие върху функцията на червата ви и храносмилането.

Едва ли има някой, който да не се е оплаквал от симптоми като стомашно разстройство, газове, киселини, гадене, запек или диария. Когато обаче тези симптоми зачестят

могат да причинят сериозни смущения в делничния ви ритъм

Възможностите да си спестите подобен дискомфорт не са малко – вижте какви са те.

Яжте цели храни

Пълноценните храни са минимално обработени, богати на хранителни вещества и са свързани с широк спектър от ползи за здравето. От друга страна, силно преработените храни, които се

срещат в типичния западен хранителен режим, често са богати на рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и хранителни добавки.

Всичко това повишава риска от развитие на храносмилателни разстройства. Експертите твърдят, че именно глюкозата, солта и други химикали, допринасят за повишеното възпаление на червата.

То уврежда бариерната функция на червата, което води до повишената им пропускливост.

За щастие, научните доказателства сочат, че диетите с високо съдържание на хранителни вещества предпазват от заболявания на храносмилателната система. Ето защо храненето, основано на пълноценни храни, и ограничаването на приема на преработени, може да е най-доброто решение за оптимално храносмилане.

Приемайте повече фибри 

Всеизвестен факт е, че фибрите са полезни за доброто храносмилане. Разтворимите сред тях абсорбират водата и помагат за функциите на отделителната система. Това действа като

гигантска четка за зъби, като помага на храносмилателния тракт да се движи.

Разтворимите фибри се съдържат в овеса, ечемика и бобовите растения, а пълнозърнестите храни, ядките и семената са добър източник на неразтворими фибри. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат богати както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Консумирането на разнообразни храни ще ви гарантира, че получавате достатъчно от всеки вид.

Препоръчителният дневен прием на фибри е 25 грама за жени на възраст от 19 до 50 години.

За мъжете на възраст от 19 до 50 години – 38 грама. Пробиотиците са друг вид фибри, които подхранват здравите чревни бактерии.

Добавете здравословни мазнини

Доброто храносмилане изисква прием на достатъчно мазнини. Те помагат да се чувствате удовлетворени след хранене и са необходими за правилното усвояване на хранителни вещества, като витамини А, D, E и K. Някои проучвания показват, че омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от развитие на възпалителни заболявания на червата като колит, например. Храните с високо съдържание именно на омега-3 мастни киселини включват ленено семе, семена от чиа, ядки (особено орехи), както и мазна риба като сьомга, риба тон, скумрия и сардини.

Актуално

Избрано за вас