Попадаме под властта на театъра на 18 ноември

Попадаме под властта на театъра на 18 ноември

Сподели

За 11-та поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театрално изкуство. През 2023 г. датата на Нощта на театъра е 18 ноември.

В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че под властта на театъра всяка роля е различно царство“, споделят организаторите на Нощта на театрите в България.

Тази година „Хага“, „Великденско вино“, „Хамлет“ и „Метаморфози“ са част от тазгодишната програма. Тийзър кампанията на инициативата вече беше представена в онлайн пространството. Тя включва

поредица от визуални интерпретации с корони

в различни тематични и жанрови прочити, в чийто замисъл стои основния слоган на Нощта. Той е  Под властта на театъра всяка роля е различно царство.

Едни от най-любимите български творци застават зад инициативата. Сред тях са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова. Актьорският състав включва Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров. Женското присъствие включва Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева и прима балерината Марта Петкова. Участие ще вземе и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те за поредна година освен гости в Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“. Виж пълната програма тук.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Нощта на театрите един от най-мащабните и силни театрални проекти. Той е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси. Тя е театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция. Нейният концептуален план „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ поставя началото на Европейската нощ на театъра. „LA NUITÉE“ е специално събитие, което празнува Европейския театър.

„Европейска нощ на театъра“ е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство. Тя е насочена към развитие на публиките и пълноценното им културно участие в културния контекст на всяка от държавите-участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Актуално

Избрано за вас