„Монголия на Чингис Хан“: 7 факта за лидерa, дал права на жените

„Монголия на Чингис Хан“: 7 факта за лидерa, дал права на жените

Сподели

Истината зад митовете за един от легендарните исторически лидери ще покаже „Монголия на Чингис хан“, поредица в три части с дебют днес от 22 ч по Viasat History .

Оказва се, че

той самият, синовете и другите му наследници не били кръвожадни вождове

Те давали права на жените. Били толерантни към всички вероизповедания и приветствали връзките между Изтока и Запада чрез иновации – от астрономията до изкуствата, оставяйки трайно наследство.

Ето още седем факта за Чингис хан, които може би не знаете.

Животът на Чингис хан за пръв път е описан в книга на 800 години, наречена „Тайната история на монголите“

Това е първата историческа книга за монголите, написана от монголи – от неизвестен автор, но по-важното – не от техен враг. Историите са събрани от семействата на велможи и племенни вождове. Тези архиви са сложени в специална кутия и пазени в тайна. Без разрешението на тези знатни люде никой не можел да зърне тези записи – оттам идва и името на книгата.

През 1100 г. Монголия не съществува като държава

Тези пасища са обширно бойно поле на множество войнстващи номади. През 1162 г. водачът на една от тези групи – монголите – се сдобива с наследник. Момчето, което по-късно става известно като Чингис хан, е наречено Темуджин. Той все още е малък, когато баща му е убит, по-точно отровен – от съперничещо племе – татарите. Така семейството на Темуджин стават изгнаници.

Според „Тайната история“, Темуджин не е обикновено дете 

Той има „огън в очите“, според книгата, и е с предначертана съдба. Не е обаче и типичният „герой“ – има някои недостатъци, страхове и колебания. Той изоставя младата си съпруга, за да спаси себе си, когато група номади нападат лагера им. След много време, когато се сдобива със съюзници, той се връща за нея и смазва нападателите.

Майстор на лъка и стрелите е

Разбира се, използвал е традиционния монголски лък, който се правел от части от животни, бивни, сухожилия и лепило, извлечено от риба. Бил изключително еластичен и лесен за ползване при езда, но отнемал цяла година, за да се направи, защото всеки от слоевете му трябвало да съхне по месец.

Бил голям стратег

За да добие власт, Темуджин се обградил с различни хора с разнообразни умения. Изисквал вярност, но не приемал хора, само защото са съгласни с него за всичко. Избирал военните си лидери по таланта им, не според произхода и така разрушил вековната традиция на номадите, основана на йерархия и принадлежност.

На 44 години вече се е издигнал и станал върховен властник на степите

През пролетта на 1206 г. Темуджин свиква „куритай“ – велико събрание на номадите. На него е провъзгласен за велик вожд на монголската империя и така е родена Монголия, а той е наречен Чингис хан.

Тази титла остана мистерия и до днес и не сме сигурни от къде идва. Може просто да е искал да покаже, че прави нещо ново и къса със старите порядки. Той постига нещо, което друг не е успявал в последните 300 години: обединява различни номадски групи в едно кохерентно цяло – монголите.

Въвежда писменост и закони в новата империя

Преди него, монголският е само говорим език. Писмеността, обаче, е ключова за управлението на хора, затова той иска от пленен враг да ги обучи. Така е създадена уйгурската писменост, която се ползва в Монголия и до днес.

Чингис хан въвежда и строги закони, които са доста напредничави за времето си. Например кражбите стават незаконни. Всички вероизповедания трябва да бъдат уважавани. Кражбата и насилието на жени се забранява, а закононарушение може да доведе и до екзекуция.

Монголите са готови за завоевания!

 

 

Фотокредити: Viasat History

Актуално

Избрано за вас