Ще донесе ли „Маестро“ дълго чакания „Оскар“ на Брадли Купър?

Ще донесе ли „Маестро“ дълго чакания „Оскар“ на Брадли Купър?

Сподели

Във втория си опит зад камера „Маестро“ актьорът Брадли Купър се превъплъщава в образа на известния американски пианист, диригент и композитор от 20-и век Ленард Бърнстейн. Като режисьор, продуцент, съсценарист и изпълнител на главната роля в биографичния филм, Купър има всички шансове да попадне в надпреварата за наградите „Оскар“. Но дали най-сетне ще спечели дълго чаканото признание от американската кинокадемия?

Историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд – първата от 63 години, остави своя отпечатък върху кинофестивала във Венеция, където „Маестро“ беше представен през уикенда

в отсъствието на своя режисьор и водещ актьор

Биографичната лента, одобрена от семейството на Ленард Бърнстейн и копродуцирана от Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг, е сред 23-те филма, които ще се съревновават за наградата „Златен лъв“ на венецианската Мостра, пише БТА.

В своите два часа „Маестро“ се фокусира върху емоционалния живот на Ленард Бърнстейн (1918-1990), неговата хомосексуалност и измъчената връзка със съпругата му от чилийски произход, актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре, изиграна от Кери Мълиган.

„Маестро“ / Фото кредит: IMDB

Необикновената кариера на композитора, който ще бъде запомнен с музиката на „Уестсайдска история“, остава на заден план.

Подобно на първия си режисьорски опит „Роди се звезда“, в който участва заедно с Лейди Гага, Брадли Купър изследва връзките между творчеството и емоционалния живот на артиста.  Според анализаторите актьорското изпълнение на Купър го прави

силен претендент за наградата

на кинофестивала във Венеция, както и за „Оскар“.

Купър извървя пътя от симпатягата от филми като „Последният ергенски запой“ и „Ловци на шаферки“ до кинодеец с девет номинации за отличия на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

В случая с Брадли Купър наблюдателите дори говорят за „проклятието на „Оскар-ите“. Причината? Купър общо като актьор, сценарист и продуцент има 9 номинации за награди на американската киноакадемия, без да е печелил – повече дори от тези на „горката“ Глен Клоуз. Холивудската актриса е печално известна с това, че се е разминавала с водещото киноотличие 8 пъти.

„Маестро“ / Фото кредит: IMDB

Като продуцент, режисьор и съсценарист на „Маестро“ (заедно с Джош Сингър) Купър има шанс да получи 4 номинации за „Оскар“. Рекордът за най-много номинации в една и съща година – 6 през 1954 г., принадлежи на легендарния Уолт Дисни. Той е и рекордьор с най-много спечелени статуетки в една и съща година – 4, отново през 1954 г.

Как започва дългата история на Брадли Купър с „Оскар“-ите?

Купър има 3 номинации за филма „Роди се звезда“ – за най-добър филм, най-добър актьор и най-добър адаптиран сценарий (заедно с Ерик Рот и Уил Фетърс). Той обаче се разминава с номинация за режисура на „Оскар“-ите, въпреки че е номиниран в тази категория за отличията „Златен глобус“, на режисьорската гилдия, „Изборът на критиците“ и БАФТА. Това се случва през 2019 г.

Преди това Купър е номиниран за най-добър актьор през 2013 г. („Наръчник на оптимиста“) и 2015 г. („Американски снайперист“). През 2014 г. той получава номинация за най-добър актьор в поддържаща роля за „Американска схема“.

Брадли Купър е номиниран още 3 пъти за „Оскар“ като продуцент на филмите „Американски снайперист“, „Жокера“ и „Улицата на кошмарите“. С това номинациите му стават общо 9.

Американската киноакадемия обича биографичните филми,

така че няма да е изненада,

ако „Маестро“ попадне в надпреварата и Купър получи номинация като негов продуцент.

Лейди Гага и Брадли Купър в „Роди се звезда“ / Фото кредит: Warner Bros.

За първия си режисьорски опит „Роди се звезда“ Брадли Купър не беше номиниран за „Оскар“. Дали с втория си филм той ще има повече късмет, предстои да се разбере.

Според наблюдателите Купър има по-големи шансове в категорията за най-добър актьор с преобразяващото си превъплъщение в реална личност.

Остава и възможността актьорът и режисьор да получи номинация за „Оскар“ в категорията за оригинален сценарий, която също би била първа за него (предишната му е за адаптиран сценарий).

Въпреки че е още рано за категорични прогнози, още повече че не е ясно как ще се развие предстоящият награден сезон предвид стачката в Холивуд, анализаторите смятат, че Брадли Купър е по-вероятно да получи 2 номинации – за най-добър филм (като продуцент) и за най-добър актьор. Дали ще успее да превърне една от тези номинации в дълго чакания „Оскар“, само времето (и американската киноакадемия) ще покаже.

Фото кредит oтркиваща снимка: IMDB

Актуално

Избрано за вас