В крак с времето: Татуировка вместо магнит за хладилник от музея на Рембранд

В крак с времето: Татуировка вместо магнит за хладилник от музея на Рембранд

Сподели

Оригиналните картини на Рембранд се продават за милиони евро, но само срещу стотачка посетителите на къщата на стария майстор могат да си тръгнат със свое собствено произведение на изкуството.

Музеят „Къщата на Рембранд“ в Амстердам е домакин на

студио за татуировки, в което артисти мастилят реплики на творби на Рембранд върху телата на посетители.

Известният татуист Хенк Шифмахер участва в екипа Schiffmacher & Veldhoen, който пресъздава творби на художника от XVII век.

„В световен мащаб татуировките се продават повече, отколкото произведенията на изкуството, които да окачите на стената си. Един стар татуист ги нарече

„Рембранд на бедняка“.

Рисунката на тялото е изкуство, което е по-достъпно от картина на някой от старите майстори, но не по-малко прецизно и изпълнено с детайл“, казва Шифмахер.

За тату артиста е истинско удовлетворение да работи на място, където все още се усеща духа на Рембранд.

Фотокредит: Известният тату художник Хенк Шифмахер е част от екипа, който изписва творбите на Рембранд върху посетителите /AP

„Голямото и малкото изкуство се обединяват“, посочва той. От музея в Амстердам пък добавят:

„Художникът и татуировчиците, които сега възпроизвеждат творбите му, са дълбоко вкоренени в ДНК-то на Амстердам“.

„Както Рембранд е използвал медна плоча и лист хартия, за да превърне композицията си в гравюра, татуистите нанасят рисунката си върху човешката кожа. Крайният резултат е произведение на изкуството, което носиш със себе си цял живот“.

Рисунката на Рембранд на слон е един от наличните дизайни. /Getty Images

Предлагат се няколко дизайна за татуировки, които струват между 100 и 250 евро, включително

оригинални гравюри на Рембранд, подпис на художника и негов монограм.

Пред CNN говорител на музея в Амстердам споделя, че татуировката като „сувенир“ се радва на голяма популярност. Веднага след като услугата е обявена, има 90 резервации. Желаещи да си татуират Рембранд има от цяла Европа и дори от САЩ.

Екипът е създал тату студиото в модерното крило на къщата-музей. През XVII в. сградата е била културен център, където Рембранд, неговите асистенти и ученици са си сътрудничили.

Творецът живее в къщата в Амстердам от 1639 г. в продължение на почти две десетилетия. Имотът е реставриран, за да могат посетителите да се запознаят с начина, по който е живял и работил художникът в най-активните си години. Музеят съхранява голяма колекция от негови картини и ранни рисунки.

Четете още:

Тялото ми е галерия: Моне и Ван Гог като татуировка

Джей Ло и Бен Афлек размениха татуси за Свети Валентин

Актуално

Избрано за вас