Бургаската опера представя детския балетен спектакъл „Палечка“

Бургаската опера представя детския балетен спектакъл „Палечка“

Сподели

В съботния ден, 28 октомври, от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на балетното изкуство, както и техните родители или близки, на които една от най-обичаните детски приказки на неподражаемия разказвач Ханс Кристиан Андерсен – „Палечка“, също е била любима, да се готвят за смайващо представление, с ярко артистично присъствие и изумителни специални ефекти.

Майсторската адаптация, хореография и режисура на приказния сюжет, представен като детски балетен спектакъл, са дело на Мария Табакова. Миналата година тя постави на сцената на Бургаската опера друго заглавие, предназначено за деца – „Червената шапчица“, чиято премиера премина с изключителен успех, а постановката продължава да се играе при голям интерес – и в Бургас, и на други сцени в България. В събота в „Палечка“ ще участват чудесни артисти,

впечатляваща е и сценографията,

под формата на 3D мапинг. Разбира се, ще има и изненади, за да бъде съботната утрин наистина празнична – и за децата, и за по-големите, които все още вярват във вълшебства.

Нанако Сато като Палечка / Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Артистите от балетната трупа на Бургаската опера репетират усилено за раждането на новото детско заглавие. Осезаеми са желанието, старанието и отдадеността в творческия процес на постановчика – Мария Табакова, на балетистите, както и на специалистите от техническите служби, които готвят една постановка на най-високо естетическо ниво. Художник на костюмите е Натали Маркова, мултимедията, която ще пренесе публиката в чудодейна визуална среда, е дело Никола Пешев.

Познатата на всяко дете приказка „Палечка“ за първи път ще оживее на сцената на Бургаска опера, пресъздадена като балетен спектакъл. Героите от класическото произведение за деца ще накарат

публиката да се потопи във вълшебното

и истински да повярва в чудеса. Музиката на новата постановка на Бургаската опера е от Едвард Григ, Олег Ходоско, като са включени и музикални колажи.

За ролите в премиерния спектакъл в събота се готвят: Палечка – Нанако Сато, Даниела Туртуманова-Стоянова; Принц Елф – Франческо Русо, Кирил Филипов, Даниел Тичков; Фея – Илина Константинова; Майка – Елена Георгиева, Майка Жаба – Натали Иванова; Синове жабоци – Кирчо Желязков, Даниел Димитров; Бръмбар – Кирил Филипов; Мишка – Калина  Неделчева, Яна Бердута, Къртица – Кирил Филипов, Даниел Тичков. Във фееричната приказна балетна постановка участват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Нанако Сато и Франческо Русо / Фото кредит: Държавна опера – Бургас

 „За мен, за пореден път, е огромно удоволствие да работя с артистите и екипа на Държавна опера – Бургас – професионалисти, които не си спестяват и най-малкия детайл. Екипът, с който работя, и този път е изключително интересен. В спектакъла ще видите различни герои, като жабоци, бръмбар, мишка, къртица и много други, които ще

подарят истински букет от емоции

на публиката. Няма как и да не изкажа специални благодарности към директора на Бургаска опера – Александър Текелиев, за доверието, което отново ми гласува, постановката се осъществява по негова идея! Очаквам от този спектакъл да предизвика силни емоции и бурни аплодисменти в залата за артистите на Държавна опера – Бургас, защото нееднократно са доказали, че ги заслужават“, споделя предпремиерно – с нескривано и обяснимо вълнение, Мария Табакова.

“Палечка“ е приказка, създадена от датския поет, пътешественик и разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Една жена много искала да има дете, дошла добрата фея и подарила на жената вълшебно семе. То се превърнало в красиво цвете, а от него се появило очарователно момиченце, голямо колкото човешки палец. Всички я наричали Палечка.

В нея се влюбва принцът на приказните елфи и обещава да ѝ подари крила, като неговите, за да летят заедно. Палечка била толкова красива, че била последователно открадвана от жаба, която я харесала за жена на един от своите синове, от майски бръмбар, който я изоставил в гората, а накрая попаднала при една полска мишка, като тя решила да я омъжи за къртицата и да я обрече да живее в тъмнина под земята. С помощта на добрата фея и влюбения в нея принц – Елф, момиченцето успява да избяга и попада на приказен бал. А какво става на бала… най-добре отидете да гледате, за да разберете.

Актуално

Избрано за вас