Цигуларят Чарли Сием свири на 30 октомври в зала „България“

Цигуларят Чарли Сием свири на 30 октомври в зала „България“

Сподели

Цигуларят Чарли Сием ще има концерт на 30 октомври в зала „България“. Той ще представи и проект с голяма българска звезда, съобщават организаторите.

Програмата включва творби от Макс Брух, Камий Сен-Санс, Николо Паганини, Фриц Крайслер и Джон Уилямс. Премиерно ще звучи и музика на самия Сием – „Cаnopy“, както и музика на Петър Дънов.

Диригент на вечерта е Минко Ламбов, пише БТА.

Преди концерта Сием ще има майсторски клас с млади български таланти от музикалните училища. „С едно или няколко от  деца от този уъркшоп ще открие концерта си в зала „България“, посочват организаторите.

Чарли Сием е роден в Лондон, в семейството на един от най-заможните и влиятелни норвежки бизнесмени. Започва да свири на цигулка от тригодишен, след като чува музика от Бетовен (Violin Concerto) изпълнена от известния цигулар Йехуди Менухин. Две десетилетия по-късно Сием свири на същата тази цигулка, която слуша за първи път като дете. Тя е изработена през 1735 г. от италианския майстор Гуарнери дел Джезу и наречена D’Egville.

Чарли Сием учи в колежа „Итън“, завършв музика в Кеймбридж и специализира в кралския музикален колеж, в Лондон, под ръководството на Ицхак Рашковски. От 2004 г. досега негов ментор е световноизвестния цигулар Шломо Минц.

Чарли Сием е модел на Карл Лагерфелд и на модния фотограф Брус Уебър. Посланик и рекламно лице е на брандове Джорджо Армани, Кристиан Диор, Хуго Бос, Ролс Ройс, Астон Мартин, Мазерати.

Актуално