Изложбата „Бягащият човек“ говори за ужасите на войната

Фото кредит: Plakat Kombinat

Изложбата „Бягащият човек“ говори за ужасите на войната

Фото кредит: Plakat Kombinat
Сподели

„Бягащият човек“ е изложба с видео и плакатни произведения, организирана от платформата за плакатно изкуство Plakat Kombinat. Целта на изложбата е чрез художествени средства да интерпретира проблемите, свързани с бягството от войната, терора и политическото преследване.

Откриването ще се състои на 26 ноември от 15:00 в Дома на киното.

В едномесечната експозиция можем да разгледаме както 20 авторски плаката, така и да се насладим на 10 арт филма и документални истории от хора, принудени да бягат от родината си.

„Бягащият човек“ е продуциран от Анна Симеонова, Даниел Ненчев и Plakat Kombina.

„Изкуството е реакционно. Бих го нарекла реакция към това, което всички знаем, че се случва. Тази действителност е войната в Украйна. Започнахме да работим по този проект преди малко повече от година. Решихме, че е време да създадем

социално ангажирано изкуство.

Бежанската вълна, която видяхме и в България, беше повод да се замислим“, поясни пред БНР изкуствоведът Анна Симеонова. Тя е и куратор на изложбата.

Художникът и графичен артист Николай Начев сподели, че „За всички нас идеята да създадем анимационен филм беше нова – късометражен, който беше такова

бягство от зоната на комфорт за всички.

Това беше най-интересната част. Плакатът го направихме още в началото. Основният труд месеци наред беше самото филмче, макар и кратко. Самият визуален изказ беше тотално нов за нас“.

„Това са истории най-вече на жени украинки, които продължават да живеят тук в България, както от Украйна, така и от Русия. Те не са съгласни над главата им да падат бомби или да ги арестуват на центъра на Москва заради това, че държат бял лист“, това сподели по повод проекта Даниел Ненчев.

Трейлърът на проекта може да гледате тук.

Фото кредит: Plakat Kombinat

Актуално

Избрано за вас