Изложба с творби на Кристо ще бъде презентирана в София

Фото кредит: Wolfgang Volz, © 2016 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Изложба с творби на Кристо ще бъде презентирана в София

Фото кредит: Wolfgang Volz, © 2016 Christo and Jeanne-Claude Foundation
Сподели

„Кристо – поетика на необикновеното“ е заглавието на изложбата, която музей-галерия „Анел“ и Съюз на колекционерите в България представят. Тя ще се проведе в периода от 21 септември до 10 октомври. Публиката ще има възможност да види някои от проектите на Кристо, съобщават от галерията.

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. Тя ни приканва да се потопим в света на монументалните творби на автора, които предизвикват нашите възприятия за пространство, време, материя и граници. Експонирани са 26 фотографии на едни от емблематичните му проекти, подписани лично от него“, разказват организаторите.

От музей-галерия „Анел“ допълват, че колекцията

„прекосява“ сложния визуален маршрут

от монументалния „Опакован Райхстаг“ в Берлин до ефирните „Заобиколени острови“ в Маями. Според тях опаковъчните му инсталации предефинират нашето разбиране за познатите структури и пейзажи, предава БТА.

„Чрез артистичния жест на обгръщане на сгради, паметници и дори на цели острови, Кристо ни предизвиква да видим познатото в нова светлина, кани ни да поставим под въпрос границите между изкуството и архитектурата“, разказват от екипа на галерията.

Христо Явашев беше един от водещите иновативни изобретатели в света на изкуствата, роден в България. Своето световно признание той дължи на уникалните пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови творения са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф, най-старият мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Във всеки един от проектите му, до него стоеше неговата съпруга Жан-Клод, която бе и неговото непрекъснато вдъхновение.

Фото кредит откриваща снимка: Wolfgang Volz, © 2016 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Актуално

Избрано за вас