Какво ни очаква на тазгодишния „Банско филм фест“?

Фото кредит: Bansko Film Fest

Какво ни очаква на тазгодишния „Банско филм фест“?

Фото кредит: Bansko Film Fest
Сподели

От 22 до 26 ноември в Банско ще бъдат прожектирани филмови премиери в рамките на двадесет и второто издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино „Банско филм фест“. Това съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Тазгодишното издание включва

85 филмови премиери, мотивационни лекции, изложби, активности и наситена детска програма.

Селектираните ленти са от 39 държави и са избрани измежду повече от 300 заглавия в световната документалистика на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия. Както и приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд, спелеология, култура на планинарските народи. Филмовото жури ще оцени конкурсната програма в девет категории. В рамките на фестивала предстоят прожекции в четири зали с гости от страната и чужбина. Освен това, ще се отбележат годишнини на постижения в българския и световния алпинизъм.

Акцентите в програмата предвиждат специален панел игрално кино, в който ще бъде прожектиран премиерно в България датският филм „Nest” от конкурсната програма на фестивала „Берлинале“. Премиера ще има и на последния филм на Райнхолд Меснер „Sturm am Manaslu“, както и поглед към звездите –

550 години от рождението на бащата на съвременната астрономия Николай Коперник

и нощен урок по астрономия. Сред акцентите е и отбелязването на 70 години от първите изкачвания на Еверест.

Тазгодишните звезди на „Банско филм фест“ са: легендата в алпинизма Ханд Камерландер, който е и най-дългогодишният партньор на Райнхолд Меснер. Камерландер е извършил първото спускане със ски от Нанга Парбат, а свидетели на това стават участниците в първата българска експедиция до този връх.

Сред гостите са и Инес Паперт от Германия, която е

една от най-добрите екстремни катерачи в света.

Гост е и проф. д-р Волфганг Наирц от Австрия – ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето в най-високите планини през 70-те и 80-те години на двадесети век. Той нарича това време„лудите години на „австрийския алпинизъм“. Сред гостите са и Марчин Томашевски от Полша и Людовико Бих от Италия, както и много други.

Гости на фестивала ще бъдат и алпинистите Николай Петков, Кънчо Долапчиев, Дойчин Боянов, Тончо Тончев. Към тях ще се присъединят и спелеологът Ефросина Христова, астрономът Алексей Стоев и ръководителят на множество експедиции Алексей Жалов.

Международното жури тази година се състои от артистичния директор на Международния фестивал на планинарското кино в Диаблюре, Швейцария, Беноа Аймон и оператора и фотограф Иван Обрейков.

Съпътстващата програма включва приключения за деца и младежи в „БанскофилмфестKIDS”, десет изложби, представяне на книги, състезание по спортно катерене. Както и отбелязване на бележити годишнини в българската и световна планинарска история.

Фото кредит: Bansko Film Fest

Актуално

Избрано за вас