Международният куклен фестивал в Анкара бе открит с представлението „Косачи“ на Държавен куклен театър – Варна

Международният куклен фестивал в Анкара бе открит с представлението „Косачи“ на Държавен куклен театър – Варна

Сподели

Международният куклен фестивал в Анкара бе открит с представлението „Косачи“ на Държавен куклен театър – Варна. Постановката бе представена снощи в Театър „Темпо“ в Анкара.

Деветият Международен куклен фестивал в Анкара ще продължи до 22 октомври. Събитието се организира от театър „Темпо“ всяка година от 2015 г.

Представлението „Косачи“ бе силно аплодирано от

зрителите от различни националности

в залата на Театър „Темпо“. Сред зрителите в театъра бяха посланикът на България Ангел Чолаков, както и посланикът на Молдова Дмитри Кройтор.

След постановката директорката на театъра Марина Юдже изтъкна, че „въпреки всичко“, т.е. въпреки всички негативни събития по света в момента, фестивалът се провежда, което дава надежда на хората за запазване на доброто.

В Международния куклен фестивал в Анкара участват представители на осем страни, посочи Юдже, като добави, че е било планирано да бъдат включени още няколко страни, но поради различни причини те не са могли да се присъединят.

Артисти от България, Германия, Република Южна Африка, Грузия, Иран, Испания, Русия и Турция представят по време на петдневния фестивал 16 пиеси, от които 12 за деца и младежи и 4 за възрастни.

Юдже посочи, че министерството на културата и туризма на Турция, Анкарската голяма община, както и „Гьоте Институт“ подкрепят организирането на фестивала.

Фестивалът в Анкара е един от най-успешните и утвърдени турски фестивали. Събитието е посветено на

световния детски и младежки театър,

като при селекцията специално внимание се отделя на кукления театър за възрастни.

Държавен куклен театър – Варна участва във фестивала с две постановки „Косачи“ (за възрастни) и „Малки вълшебници“ (за деца). Групата на кукления театър, която пристигна в Анкара, включва 19 души.

Кукленият театър поддържа дългогодишно сътрудничество с турския Театър „Темпо“, посочиха за БТА от Държавен куклен театър – Варна.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Мобилност и развитие“, уточниха пред БТА от театъра.

Спектакълът „Косачи“ е вдъхновен от разказите на Елин Пелин „По жътва“ и „Косачи“. В музиката към постановката изящно се вплитат авторски песни и музика от репертоара на „Мистерията на българските гласове“. Спектакълът бе представен със субтитри на турски език.

Режисьор на постановката е Боян Иванов, сценограф – Огняна Серафимова, хореограф – Татяна Соколова, композитор е Христо Намлиев. В ролите са Боян Стоянов, Валентин Митев – син, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Евгения Василева, Иван Шумаров, Красимир Добрев, Мария Томова, Стоян Стоянов, Теодор Христов.

Днес в турската столица ще бъде представена и детската постановка „Малки вълшебници“ по мотиви на Джани Родари.

Фото кредит откриваща снимка: Нора Чолакова, БТА

Актуално

Избрано за вас