Оперни и балетни спектакли „превземат“ Стара Загора през ноември и декември

Фото кредит: Държавна опера - Стара Загора

Оперни и балетни спектакли „превземат“ Стара Загора през ноември и декември

Фото кредит: Държавна опера - Стара Загора
Сподели

От 23 ноември до 9 декември Стара Загора ще се превърне в столицата на операта и балета. Фестивалът на двете сценични изкуства се открива с два премиерни спектакъла на домакините с операта „Евгений Онегин“ от П.И. Чайковски на 23 и 24 ноември.

Режисьорът Славчо Николов предава съвременни внушения на вечните теми за любовта, приятелството, верността, вложени в гениалните стихове на Пушкин и музиката на Чайковски.

25 ноември е посветен на изкуството на големия баритон Стоян Попов и неговата 90-годишнина. Държавна опера – Бургас ще представи документална изложба, посветена на неговото изпълнителско творчество. Автор е дъщерята на твореца и дългогодишен редактор в БНР Светлана Димитрова. Заедно с фотосите ще бъдат представени кадри от Златния фонд на БНТ и юбилеен албум.

Романтичната опера „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер ще гледаме на 26 ноември във фестивалната програма, непосредствено след премиерата на спектакъла във Варна. Постановката на Вера Немирова е

адаптация на продукцията от 2017 г.

в оперния театър на Магдебург, Германия.

На 27 ноември Ансамбъл „Симфониета“ и баса Ивайло Джуров ще представят композиции на Панчо Владигеров за театралните постановки на режисьора Макс Райнхард, чиято 150 годишнина е през 2023 г. По време на концерта диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за многобройните уроци, които е научил от него.

Преди събитието ще бъде представен филмът „Рапсодия Владигеров“, заснет в театрите, в които през 20-те години на миналия век двамата творци създават етапни постановки за европейския театър.

На 29 ноември е концертът на участниците в майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов. Двамата големи български изпълнители споделят общи идеи за отглеждането на важни умения и необходими качества за успешна реализация на младите изпълнители.

Преди това обаче – от 16 до 29 ноември, залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

ще се трансформира в своеобразна лаборатория,

където ще се усвояват тънкостите на оперното майсторство.

На 30 ноември  предстои балетна вечер с Пловдивската опера. Хореографът Раду Поклитару има забележителни балетни постановки на световни сцени. „Дългата коледна вечеря“ е балет-размисъл за преходността на живота. Постановката е вдъхновена от отличения с „Пулицър“ американски драматург Тортън Уайлдър. „Жени в ре минор“ е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах.

2 декември е ден за

творческа равносметка на сопраното Мария Клинчева,

по случай нейната 80-та годишнина. В продължение на повече от три десетилетия тя се превъплъщава в десетки роли и оформя облика на културния живот в Стара Загора. Гостува и в много други страни по света. Оперната прима ще бъде представена от Миглена Стойчева кадри от Златния фонд на БНТ.

На 5 декември, 50 години след първата легендарна постановка в своята история, Държавна опера – Русе ще представи отново „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев. Режисьорът Пламен Бейков си служи със съвременни изразни средства и синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и

провокира въображението

и фантазията на публиката.

През последните години Софийската опера и балет намери многобройни нови почитатели с успешното изпълнение на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер в режисьорската версия на Пламен Карталов. Възторжената музикална критика определя „Валкюра“ като перла в огърлицата на монументалната творба.

Спектакълът, предвиден за 9 декември в Стара Загора, ще бъде финал на фестивала и ще постави началото на честванията, посветени на 150- годишнината от  създаването на знаменития оперен цикъл.

Изложбата с живопис, озаглавена „Цветни миниатюри“, на концертмайстора на Държавна опера-СтараЗагора Паулина Захариева пък продължава традицията фестивалът да представя утвърдени музиканти в непозната светлина за широката публика. През последните две години свои изложби представиха тенорът Калуди Калудов и цигуларят Мичо Димитров.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от Държавна опера-Стара Загора с подкрепата на община Стара Загора.

Билети могат да бъдат закупени онлайн  или на касата на Държавната опера. Цените варират от 15 до 50 лв.

Фото кредит: Държавна опера – Стара Загора

Актуално

Избрано за вас