Нов музей в Атина дава възможност на посетителите да се „докоснат“ до Мария Калас

Мария Калас / Фото кредит: AFP

Нов музей в Атина дава възможност на посетителите да се „докоснат“ до Мария Калас

Мария Калас / Фото кредит: AFP
Сподели

От кичур от косите ѝ до синя кадифена рокля, която е носила след паметно изпълнение на „Травиата“ от Джузепе Верди в миланската опера „Ла Скала“ през 1955 г. – това са само част от предметите, свързани с живота на оперната дива Мария Калас. На тях посетителите на гръцката столица Атина вече ще могат да се възхитят отблизо, предаде Ройтерс.

Споменът за легендарното сопрано ще се съхранява жив в нов музей, посветен специално на нея, пише БТА.

Музеят ще се помещава в триетажна неокласическа сграда в сърцето на гръцката столицата. Той ще бъде открит утре, като  поводът е 100-годишнината от рождението на певица. Калас е родена с името Мария Анна Сесилия София Калогеропулос на 2 декември 1923 г. Тя се ражда в Ню Йорк, в семейство на гърци.

Очилата на Калас, костюмите ѝ и тетрадка, която е ползвала, докато наизустява някои от ролите си, са сред експонатите на изложбата, които са били дарени или предоставени за съхранение в музея.

Фото кредит: Theophile Bloudanis / AFP

Скица на дизайнера на луксозни обувки Маноло Бланик, вдъхновена от сопраното, което се превръща в

една от най-емблематичните оперни фигури на 20. век,

е дарена от гръцкото дружество „Мария Калас“, заедно с косата ѝ, която фризьорът на дивата е съхранил и продал на търг. „Всеки предмет допринася за създаването на цялостния образ на тази изумителна жена“, заяви за Ройтерс Костис Бидзанис, ръководител на музейния проект.

„Мария Калас е една от най-големите световни символи, тя е жена, превърнала се в легенда“, каза той.

Калас има заслуга за възраждането на италианската вокална техника и стил  на пеене „белканто“ (Bel Canto).

На втория етаж на музея посетителите могат да слушат части от характерни изпълнения на Калас. Към тях попада арията „Каста дива“ (Casta Diva) от операта „Норма“ на Винченцо Белини. Тя ще могат да чуят как тя преподава във висшето учебно заведение „Джулиард“ в Ню Йорк през 1971-1972 г.

„Продължавайте… по правилния начин, а не с фойерверки, не с лесни аплодисменти“, казва Калас на своите студенти в прощалната си реч през март 1972 г.

Тя умира от инфаркт през 1977 г. на 53-годишна възраст.

Фото кредит откриваща снимка: AFP

Актуално

Избрано за вас