Продават чернова на „Малкия принц“ с бележка от Екзюпери

Фото кредит: Chesnot/Getty Images

Продават чернова на „Малкия принц“ с бележка от Екзюпери

Фото кредит: Chesnot/Getty Images
Сподели

Докато завършва „Малкият принц“, на Антоан дьо Сент-Екзюпери му хрумват две изречения, които записва с молив върху черновата с бележките си, без да има представа за предстоящото им въздействие.

Истината се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“ Те са на страница 57 от една от черновите на „Малкият принц“, написани ръкописно от автора. Именно един от тях е обявен на търг.

Ръкописът е

най-значимият лот от изключителна колекция,

посветена на френския писател и авиатор, която се предлага по време на международното изложение на изкуството FAB в Гран пале в Париж от сряда. Колекцията включва още 23 други произведения, сред които писмо от писателя до майка му, 200 ръкописни страници от есето му „Цитаделата“ и над тридесет писма на автора до съпругата му.

Това е колекция на ентусиаст, много селективна и подбрана с вкус, каза за АФП Беноа Форжо, който отговаря за продажбата. Той обаче не разкрива името на колекционера.

В напечатаната чернова на книгата си, предлагана на търга, Сент-Екзюпери

задрасква изречение от диалога на Лисицата с Малкия принц

в глава XXI и го заменя с изписаните на ръка с молив две изречения, които стават прочути, пише БТА. Дешифрирайки ръкописа, специалисти установяват, че преди това авторът е изпробвал различни версии на диалога в тази глава.

„Малкият принц“ е издадена през април 1943 г. на френски и на английски език в САЩ. След това бива издадена и във Франция – през април 1946 г. Писателят, който умира през юли 1944 г., не успява да се порадва на поразителния успех на творбата си.

По данни на Фондация „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ за 80 години по света са продадени над 150 милиона екземпляра от книгата, което я прави най-продаваното художествено произведение на всички времена. Ръкописът ѝ остава в Ню Йорк и днес е притежание на Morgan Library & Museum.

Фото кредит: Chesnot/Getty Images

Актуално

Избрано за вас