Оперната гала със Соня Йончева във Варна се фокусира върху „Норма“ и „Тоска“

Оперната гала със Соня Йончева във Варна се фокусира върху „Норма“ и „Тоска“

Сподели

Оперите „Норма“ и „Тоска“ ще заемат централно място в предстоящата оперна гала със Соня Йончева във Варна. Това съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център в града. Концертът на 31 август ще сложи точката на 14-ия сезон на Опера в Летния театър, пише БТА.

Репертоарът е подготвен от диригента на Варненската опера Кръстин Настев, който е избрал повече откъси от една и съща опера, за да подреди програмата на по-големи, тематично свързани блокове. Най-известните арии и ансамбли от двете популярни заглавия „Норма“ и „Тоска“ ще бъдат изпълнени в началото и края на концерта. В началото на втората част на галата ще прозвучи интермецото от операта „Приятелят Фриц“ на Маскани.

Диригентът подчертава, че местната публиката ще има възможност да се

срещне за първи път с един артист от най-висока класа,

на върха на своята световна кариера, какъвто е Соня Йончева. С нея на сцената ще бъдат още солистите Валентина Куцарова, Ивайло Джуров, който през пролетта интерпретира Шубертовия цикъл „Зимен път“ във Варна. Ще видим още и Пламен Димитров от екипа на Варненската опера и Милен Божков, който през това лято гостува на „Опера в Летния театър“ с роли в „Аида“ и „Тоска“.

Според Настев едно от големите предизвикателства при подготовката на концерта е овладяването на откритото пространство. При него се разчита не на естествената акустика, а на техниката и професионалния подход на озвучителите. Музиката е на композитори от течението „verismo“. То се отличава с

отразяването на действителни събития от живота,

социални конфликти и силно драматични ситуации. Те са изразени чрез неочаквани промени в темпото и динамични нюанси, които изискват задълбочена работа и вещина, посочва още диригентът.

При подготовката си той се е запознал с литературни източници, проучил е записи, направил е сравнения и анализ, защото счита, че при изпълнението на дадена творба трябва да си верен на композиторските намерения и да познаваш традициите в интерпретациите му. „Бих искал с оркестъра и хора на Варненската опера да успеем да акомпанираме на тези изключителни певци с нужните умения и емоция, да успеем да се зарадваме от съвместната ни работа и с общата ни енергия да въздействаме върху публиката“, казва още Кръстин Настев.

Почитателите на Соня Йончева, които закупят ВИП билети за нейната оперна гала ще получат достъп до коктейла след концерта, на който тя ще представи книгата си „15 огледала”, новия си албум „Куртизанката” и ще раздава автографи.

Можеш да гледаш „Норма“ със Соня Йончева онлайн в 7Arts.bg

Актуално

Избрано за вас