Виенската филхармония посреща 2024 с грандиозен концерт

Фото кредит: Виенска филхармония

Виенската филхармония посреща 2024 с грандиозен концерт

Фото кредит: Виенска филхармония
Сподели

Кристиан Тилеман ще дирижира за втори път новогодишния концерт на Виенската филхармония, съобщават от Бюрото за международни връзки на община Виена.

Концертът традиционно представя

вечната музика на композиторите от семейство Щраус,

а всяка празнична изява завършва с три последователни биса. Това са бърза полка, валс „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“. Освен тях, в програмата на предстоящия концерт са включени и произведения на Антон Брукнер, Ханс Кристиан Лумбю и Йозеф Хелмесбергер.

Кристиан Тилеман е сред най-търсените диригенти и е признат за един от

най-съвършените интерпретатори

на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус в цял свят. Роденият в Берлин музикант в момента е главен диригент на Саксонската държавна капела и е определен за музикален директор на Държавната опера „Унтер ден Линден“ в Берлин.

Сътрудничеството на Тилеман с Виенската филхармония датира още от 2000 г. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти във Виенския Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ.

През 2019 г. маестрото за първи път застана на подиума на новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в

едно от най-големите събития в света

на класическата музика. В началото той е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, а днес е един от символите на настъпващата Нова година.

Излъчва се традиционно от над 90 телевизии в цял свят и допринася за обединяването на хората в една общност, отдадена на музиката и красотата.

Неслучайно всеки детайл от събитието е изпипан до последна подробност. Особено внимание се отделя на флоралната украса, която представлява празник за всички сетива.

Украсяването започва още на 27 декември. Близо 30 000 стръка цветя превръщат Златната зала в Музикферайн в цветна градина.

След края на концерта публиката традиционно си взема по едно стръкче за спомен.

Фото кредит: Виенска филхармония

Актуално

Избрано за вас