„Лунар“ ще озари София и тази година

Фасадата на Народен театър „Иван Вазов“, Lunar, 2022 / личен архив

„Лунар“ ще озари София и тази година

Фасадата на Народен театър „Иван Вазов“, Lunar, 2022 / личен архив
Сподели

Идната седмица, София ще се превърне в светлинно шоу, за втора година фестивалът „Лунар“ ще зарадва столичани и гостите на града.

Между 11 и 14-ти май, ключови места от града ще сияят в различни цветове. Мапингът на сградите е осъществен от редица чуждестранни и български артисти, които работиха усилено, за да зарадват хиляди души.

Насладата за сетивата на светлинното шоу на миналогодишното издание бе посетено от

половин милион зрители.

Сигурни сме, че тази година интересът към зрелищния спектакъл ще се увеличи.

Над 20 светлинни творби ще преобразят нощната София под открито небе, което е с почти десет произведения повече от миналогодишното издание. Посетителите на събитието могат да очакват различни по вид интригуващи прожекции, както и интерактивно ателие за рисуване със светлина.

Някои от локациите се запазват, но са и добавени нови такива.

Ето къде можете да се насладите на 3D мапинга на „Лунар“ идната седмица.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Hyatt Regency Sofia

Фасадата на Националната библиотека отново ще бъде огряна от видео мапинг шоу с послания за планетата Земя и света на пчелите. На няколко метра по-далеч от библиотеката, хотелът Hyatt Regency Sofia ще бъде преобразен от седем артисти от България и Германия.

Фотокредит: Lunar
Градина „Кристал“

Цветя в стил стиймпънк ще провокират посетителите на градината със своите интригуващи форми.

Българската банка за развитие и Държавна агенция „Архиви“

Фасадата на банката на ул. „Дякон Игнатий“ №1 ще бъде преобразена с видео мапинг шоуто „Безкрайна вселена“. Близо до сградата на банката, светлинният мършрут ще отведе посетителите до Държавна агенция „Архиви“, върху която ще бъдат прожектирани творби на графити артистите Jah One, Mouse и Fauna.

Ларгото

Столичното ларго ще пренесе зрителите на място, в което всичко е възможно. Това се случва благодарение на светлинната инсталация, която е създадена от Re:Flicker.

Фотокредит: Lunar
Регионален исторически музей – София

Тук главен герой ще бъдат зрителите. Финалистите от конкурса „УмеНИЕ“ ще премерят сили, а тримата победители ще бъдат обявени в последната вечер на фестивала.

Ул. „Княз Александър“ №4

Историята „Хвърчащите хора“, която е вдъхновена от стихове на Шекспир и един от неговите най-обичани преводачи на български език – големият Валери Петров, ще радват минувачите.

Градската градина

Разходката в градината няма да е същата. Тук посетителите ще бъдат възхитени от няколко светлинни инсталации. Също така ще имат възможността да се включат в ателието „Рисуване със светлина“ на 11-ти май, което е част от фестивала „Лунар“. Водещите ще изрисуват в пространството идеите на участниците, а зрителите ще получат своите творения на мобилния си телефон.

Фасадата на Народен театър „Иван Вазов“, Lunar, 2022 / личен архив
Народен театър „Иван Вазов“

Мапингът на фасадата на емблематичната сграда ще бъде посветен на 100-годишнината на обичания детски илюстратор Любен Зидаров. Шоуто ще пренесе посетителите на магическо пътуване из света на приказките, илюстрирано от Зидаров.

Площад „Славейков“ 

Сградата на пл. „Славейков“ №11 ще бъде преобразена от творбите на дигитални артисти от три държави. Паметникът на Петко и Пенчо Славейкови ще оживее. също.

Фотокредит: Lunar
Площад „България“

Тук ще бъде поместена светлинната скулптура Introspection на шведския артист Филип Якобсон, създадена от дърво и светлина.

Откъм бул. „Патриарх Евтимий“ посетителите ще имат възможността да се вдъхновят от светлинната инсталация на арх. Марин Марковски, създадена от остатъчна пластмаса от мебелни кантове.

Национален дворец на културата

Фасадата на НДК ще бъде озарена от творбите на победителите в конкурса по темите „eMotions“, „eXplore“ и „eFuture“. Няколко метра по-далеч от сградата ще се проведе и първият парад на светлините.

Подлезът между бул. „Васил Левски“ и ул. „Георги С. Раковски“

В подлеза ще се помещава постоянната светлинна инсталация „Във вихъра на града“. Творбата е осъществена от студенти от Националната художествена академия след доброволческа акция по почистване на пространството.

Sofia Ring Мall

Това е първата локация на „Лунар“ извън центъра на столицата. Фасадата на моля ще грейне с произведенията на артиста и фотограф Хайнц Кузда. В сградата, посетителите ще могат да се насладят на инсталацията „SubAtom“, която ще разкрие нови светове и пространства.

 

Актуално

Избрано за вас