Ще надмине ли новото поколение холивудски актьори „златните“ си предшественици?

Снимка: hollywoodsign.org

Ще надмине ли новото поколение холивудски актьори „златните“ си предшественици?

Снимка: hollywoodsign.org
Сподели

Случвало ли ви се е да подбирате филма, който ще гледате спрямо актьорския състав? Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Ал Пачино, Робърт де Ниро, Елизабет Тейлър или Хелън Мирън – който и от знатните актьори на Холивуд да е в главната роля, интересът към продукцията от страна на публиката е гарантиран. С напредването на времето обаче в ума ми често се прокрадва въпроса – ще има ли бъдеще киното, когато златното поколение звезди спре да играе? За щастие, светлина в Холивуд винаги има и много млади актьори тръгват успешно по пътя на по-опитните си колеги. Разбира се, те често се изправят и пред предразсъдъци – достатъчно талантливи ли са, колкото свои предшественици от гилдията. Това, оказва се, не успява да им повлияе негативно и да ги откаже от професията. Точно обратното – много от тях се амбицират все повече и повече с всеки по-голям проект, по който започнат работа. Кои са те и какви са най-големите им постижения – разказваме в Art Portal.

Снимка: 20th Century Studios
Ема Стоун

За Ема Стоун и нейните превъплъщения може да се изпише много. От „Ла ла Ленд” до „Клети създания” тя пише история в света на киното. Може би няма по-красноречив начин да ви разкажем за нея от този да споменем, че тя попада в „клуба на изключителните”.  През тази година тя стана

осмата актриса, която печели две статуетки „Оскари“ при това преди да навърши 35 години.

Подобни постижение са постигнали още Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър, Бет Дейвис, Луиз Райнер, Оливия де Хавиланд и Хилари Суонк. Все още нито един мъж актьор не е успял да ги достигне.  Стоун също е едва втората жена, номинирана  за актьорско майсторство и за продуциране в един и същ филм – „Nomadland“ (2020 г.) През 2024 г. тя получи и награда „Златен глобус” за превъплъщението си в Бела Бакстър.

Ема Стоун е горд „потомък” на златното поколение холивудски актьори. Кой знае – може би в бъдеще ще успее да подобри рекордите за спечелени отличия на някои от кино величията.

Снимка: Getty images
Тимъти Шаламе

Тимъти Шаламе може все още да не е носител на някоя от престижните кино награди, но за скромните си 28 години успява да постигне забележителен успех – печели любовта на феновете от различни възрасти. В началото на кариерата си се снима предимно във филмите на режисьора на „Барби” Грета Гътуиг. Сред тях са „Малки жени” и „Лейди Бърд”, в които младият актьор си партнира със също толкова талантливата Сърша Ронан. Макар и вече да има сериозен опит зад гърба си след тези филми,

главната му роля в „Дюн” – тази на Пол Атреидски, го изстрелва на върха.

И когато си мислим, че няма как да бъде по-харесван, то покрай миналата Коледа се появи с куфарче, пълно с шоколад в ръка и разказа повече за младостта на Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика”. Той вече работи и по биографичния филм за музиканта Боб Дилън.

Снимка: MIKE COPPOLA//GETTY IMAGES
Флорънс Пю

Тя е млада, красива и вече може да се похвали с номинация за „Оскар” и БАФТА („Малки жени”). Флорънс Пю е нежното и непокорно цвете сред екипа на „Опенхаймер”. Макар и ролята ѝ в живота на бащата на атомната бомба да бе епизодична, тя за пореден път се „разписа” със завладяващото си присъствие. Твърде еротични и драматични, сцени между нея и Робърт Опенхаймер дори биват цензурирани в някои страни. Интересен факт, който споделя в едно от своите интервюта след фурора на филма в цял свят, е, че

Кристофър Нолан ѝ се е извинил, че ѝ дава толкова малка роля.

Тя обаче му отвърнала, че е изключително щастлива, че има възможност да се включи в проекта и за нея ролята не е от значение. Явно е истина, че скромността краси човека, а съчетана с талант – тя е гарант за успех. Последният успешен проект, в който участва заедно със плеяда от млади и талантливи актьори, е „Дюн: Част втора”.

Снимка: Getty Images
Остин Бътлър

През 2019 г. Бътлър се появява във филма на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд“. Той играе измислена версия на члена на семейство Менсън – Текс Уотсън. Въпреки че има ограничено екранно време, изпълнението му е описано като „интензивно“ и „замислящо. По-късно той получава множество номинации като член на актьорския  екип на филма. Годината се оказва изключително щастлива за него, тъй като точно тогава получава и главната роля в биографичния филм „Елвис”.

Той описва ролята като „най-плашещото нещо, което някога съм правил.

„Честно казано, не съм спал около две години”, споделя той след премиерата на филма в Кан през 2022 г.  Превъплъщението му  носи няколко номинации за награди за най-добър сред мъжете актьори. Сред тях са „Оскар“, БАФТА, „Изборът на критиците“, „Златен глобус“ и SAG. В крайна сметка – получава БАФТА и „Златен глобус“. Ако си мислите, че успехите му приключват дотук – лъжете се. Той участва и в „Дюн: Част втора”, която излезе по кината през март.

Снимка: Samir Hussein/WireImage/Getty Images
Марго Роби

Външният ѝ вид и част от ролите, които приема („Вълкът от Уолстрийт”), могат да ви заблудят, че Марго Роби е празноглава блондинка. Това обаче далеч не е така. Освен като актриса, Роби работи и като продуцент заедно със своя съпруг Том Акърли. Двамата работят по едно от хитовите заглавия за изминалата година – „Барби“. Продукцията може и да се превърна в големия губещ в съревнованието си с „Опенхаймер“, но за сметка на това

предизвика международен дебат във връзка с феминизма и ролята на жената в съвременното общество.
Снимка: Getty Images
Зендая

Някои от вас вероятно я „познават” още от сериала на Disney Chanel – „Shake it off”. Звездата ѝ може и да изгря в неангажиращата продукция за две приятелки, влюбени в танците, но най-сериозният си пробив направи в друг сериал – „Еуфория”. Ролята на зависимата от наркотици тийнейджърка Ру дори ѝ

донесе награда „Еми”

за най-добра актриса. Последват я предложения и за други успешни проекти като касовата поредица на Дени Вилньов – „Дюн”, и „Спайдермен: Няма път към дома”, където си партнира с настоящето си гадже актьорът Том Холанд. Последният проект, в който участва – „Претендентите”, също стартира с изключително високи заявки. Макар да играе в някои от най-утвърдените продукции през последните години и да може да се похвали със забележителен стил, актьорският талант на Зендая продължава да бъде подценяван от част от публиката. Позитивните или негативните отзиви за играта ѝ ли ще надделеят – предстои да видим.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас