„Златната липа“: Иван Бърнев с награда за най-добра мъжка роля, триумф за Латвия в Стара Загора

„Златната липа“: Иван Бърнев с награда за най-добра мъжка роля, триумф за Латвия в Стара Загора

Сподели

Актьорът Иван Бърнев печели наградата за най-добра мъжка роля във филма „Васил“ от Десетото юбилейно издание на кинофестивала „Златната липа“. Филм от Латвия грабна три награди в Стара Загора.

На стилна церемония в града на липите тази вечер, кинофестивалът връчи наградите си на отличените филми от конкурсната програма.

„Аз съм изключително щастлив да получа тази награда и да бъдат част от този прекрасен фестивал. Мисля, че вече знам защо публиката толкова много харесва ролята ми във филма „Васил“. Вероятно, защото във всеки един от нас, от вас, живее по един Васил, който е готов да помогне в труден момент и да направи земята едно по-добро място за живеене“. С тези думи Иван Бърнев благодари за статуетката и гордо я размаха от сцената.

Филмът „Васил“ е копродукция на Испания и България, по сценарий и режисура на Авелина Прат.

Специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци спечели филмът на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022).

Наградата получи актьорът от ДТ „Гео Милев“ Георги Георгиев.

 

Три от четирите награди на фестивала заминават за Латвия при авторите и изпълнителите на филма „Сестри“ (2022).
Лентата печели наградата за най-добра женска роля с изпълнението на Ема Скриманте. Статуетката беше връчена от члена на журито Винсент Грас от Белгия, а я получи младата актриса от ДТ „Гео Милев“ Ванина Йорданова. Ема Скриманте се включи със специално видеопослание, в което развълнувано благодари за високата оценка и наградата „Златна липа“.
Латвийският филм „Сестри“ спечели и наградата за най-добра режисура в лицето на Линда Олте,

която също като Ема Скриманте беше изпратила емоционално видеопослание към зрителите в залата.

„Това е невероятна новина. Щастлива съм от тази награда и се радвам, че филмът намира приятели далеч зад границите на Латвия. Вярвам, че проблемите, които той поставя, вълнуват всички хора по света“, каза в обръщението си Линда Олте.

 

„Сестри“ получи и наградата за най-добър филм.

Латвийската драма започва с историята за надеждата на две сестри, израснали в сиропиталище. Двете деца жадуват да бъдат осиновени от американско семейство и да започнат нов, хубав живот, когато неочаквано се появява тяхната биологична майка.

 

По време на церемонията беше прожектиран и кратък анимационен филм, създаден от 18 старозагорски деца на възраст от 5 до 13 години, които се включиха в специалния уъркшоп под ръководството на проф. Радостина Нейкова от ВИТИЗ, която преподава „Анимационна режисура“.

Краткото филмче, създадено само за 5 дни, предизвика искрени аплодисменти, а ръководителите на Центъра за личностно развитие от художествената школа на Иво Козарев благодариха на менторите, че са запалили в децата любовта към анимационното изкуство.

„Филмите, които гледахме по време на „Златната липа“, отразяват тревожния пулс на нашето време.

В тях имат отзвук проблемите на миграцията, нетърпимостта към различните, темата за семейните ценности, за екзистенциалните проблеми на младите хора“, каза при обявяване на победителите по-рано днес председателят на международното жури, кинорежисьорът Адела Пеева.

„В конкурсната програма имаше и други много хубави филми, не трябва да оставате с погрешно впечатление, че след като „Сестри“ печели три от наградите, останалите не блестят с качества“. Това заяви кинорежисьорът Станислав Дончев, член на журито. Той призна, че е бил силно впечатлен от румънския филм „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022) на режисьора Кристиан Мунджиу.

„Имахме възможност да гледаме

изключително добре направени ленти от цяла Европа,

щастлива съм че бях част от журито на „Златната липа“, каза от своя страна режисьорът от Гърция Мария Дуза.

За възможността да бъдат част от фестивала и журито благодариха и белгийският актьор Винсент Грас и режисьорът от Испания Алберто Лопез.

„Показателно е, че залите бяха пълни през петте фестивални дни и че след всяка прожекция имаше аплодисменти, което ми напомня на успешно приземяване на самолет“, пошегува се директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева.

Фотокредит: Международен Филмов Фестивал „Златната липа“

Актуално

Избрано за вас