Филмовата гилдия раздаде годишните си награди: „Изкуството да падаш“ е най-добър филм

Филмовата гилдия раздаде годишните си награди: „Изкуството да падаш“ е най-добър филм

Сподели

„Изкуството да падаш“ е филмът, който получи наградата за най-добър игрален филм за 2023 година на годишните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“.

Филмът на Орлин Минчев, в който дебют в главна роля прави Елена Замяркова, бе отличен измежду 68 български заглавия по време на церемояния в Софийската опера и балет във вторник вечер.

Водещ на церемоянията бе актьорът Юлиан Вергов, а за доброто настроение се погрижи оркестърът на Софийската опера и балет с диригент Жорж Димитров.

Общо 38 награди връчи Съюзът на филмовите дейци

по време на вечерта, паралелно с която във Франция, на Лазаруния бряг, друго киносъбитие от световен мащаб започваше – 76-ият кинофестивал в Кан.

Награда за най-добър режисьор на игрален филм получава Иван Павлов

Изводът от кинопрегледа на изминалата година показва, че интересът на зрителите към родните филми е все по-голям. И както каза носителят на наградата за цялостно творчество – преподавателят и кинорежисьор проф. Георги Дюлгеров,

нека все по-често да се поздравяваме с „наши филми“.

А ако трябва да говорим в цифри, за миналата година

650 хиляди зрители с билети за български филми са влезли в киносалоните.

Това е най-добрият резултат за киното в последните 30 години.

Наградата за най-добър дебют в игралното кино взе Тонислав Христов за филма „Добрият шофьор“ с Малин Кръстев в главната роля, който взе и наградата в тази категория.

За най-добра главна женска роля наградата получи Светлана Янчева за играта в „Пролетно равноденствие“, която за съжаление не успя да присъства лично, за да получи отличието, но ветеранът Ицко Финчи обеща да ѝ я отнесе у дома.

Светлана Янчева в сърцата на публиката: „О, щастливи дни“

Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Герасим Георгиев – Геро за играта му в „Добрият шофьор“, а за поддържаща женска роля призът отиде при Дария Димитрова за филма „Майка“.

Актьорът Мариан Вълев имаше честта да връчи приза в тази категория, вдъхвайки малко свежо настроение в церемоянита. Вълев, който разби родния боксофис с филма „Чалга“, отбеляза, че поддържащата роля е много важна и му е любима, защото

няма нищо по-трудно за един актьор от това да успее да компресира роля.

Наградата за режисура в игралното изкуство на Съюза на филмовите дейци отиде при Иван Павлов за „Пролетно равноденствие“, а за най-добър оператор на игрален филм бе отличен Кирил Проданов за „Мрак“.

Най-добрият сценарий е за „Майка“ на Зорница София и Миглена Димова.

Наградата за най-добър късометражен филм взе „Празник“ на Антония Мирчева.

Асен Вапцаров, който живее в САЩ, получи отличието за най-добър композитор в игралното кино за музиката във филма с Китодар Тодоров „Жълт олеандър“.

На снимката: Малин Кръстев

Приз за най-добър звук в игралното кино получи дебютният игрален филм на аниматора Теодор Ушев „ф.1.618“. Антиутопията на аниматора-режисьор обра още няколко награди – за костюми, благодарение на работата на Велика Прахова и за най-добър художник-сценограф за Сабина Христова.

Най-добрият монтаж в игралното кино е за Веселка Кирякова и „Пролетно равноденствие“.

Съюзът на филмовите дейци награди проф. Вера Найденова с награда за особен принос, а тя благодари за вниманието и отличието чрез специално подготвено видеообръщение.

Гилдия „Критика“ отличи авторите Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева за книга или теоретичен текст за техния труд по „Летопис на нямото кино в София“.

Наградата за оперативна филмова критика отиде при Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Документалният филм на Николай Стефанов

„Нямаш място в нашия град“, разказващ за футболна агитка от най-безкомпромисния град в България – Перник, бе един от големите победители на вечерта.

Филмът е най-добър документален филм на годината. Стефанов получи награда за най-добър режисьор на документален филм, а Стоян Велинов за най-добър монтаж в категорията.

Дебютът в документалното кино изисква много воля, смелост и търпение.

И точно затова, изборът на журито бе наградата в категорията да отиде при Веселин Манов и „Моралът е доброто“.

Филмът за вдъхновителя, политик, общественик и преподавател Кристиан Таков е един от феномените на изминалата година, който показва, че хората, жадни за кино и документалистика в малките населени места са много, а последователите и интересуващите се от делото на покойния доц. Таков и случващото се на политическата сцена в страната – още повече.


Първият пълнометражен документален филм на Биляна Кирилова, посветен на легендарния музикант и поет Димитър Воев, отнесе наградата за най-добър сценарий за документален филм. Освен това „Воев“ взе специалната награда на журито в секция документално кино.

Призът за най-добър композитор на музика в документален филм отиде при най-добрия музикант сред архитектите Никола Груев – Котарашки за работата му във филма „Теодор Ушев: Невидими връзки“.

„Майор Томпсън: (не)нужният герой“ взе награда за най-добър звук в документален филм.

Борислав Мисирков и Георги Богданов се прибраха с отличие за най-добър оператор на документален филм за „Колите, с които влязохме в капитализма“.

Дебют и награда в секция анимационно кино получи Стефан Войводов за „Океания“, а Аспарух Петров взе наградата на журито за „Следа“.

Голямата награда в категорията анимационен филм съвсем заслужено отиде при майстора Анри Кулев и филма „Меко Казано“.

Филмът със сюжет по приказки на Валери Петров бе отличен и с наградата за най-добър сценарий за анимационен филм.

Награда за звук в анимационното кино отиде при “Феята вещица”, а Румен Бояджиев-син бе определен за най-добър композитор.

Спартак Йорданов и Весела Йоцева взеха награда за най-добра анимация за “Обезличаване”.

Най-добър художник на анимационен филм е Димитър Димитров за филма “Артистът”.

За най-добър режисьор на анимационен филм Съюзът на филмовите дейци награди Сотир Гелев за “Флорентинска нощ”.

30-те най-добри европейски филма на 21 век (досега)

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Скоро в кината: “Изкуството да падаш” на Орлин Милчев

Актуално

Избрано за вас