Queen може да продаде каталога си на Sony за 1 млрд. долара

Снимка: Getty Images

Queen може да продаде каталога си на Sony за 1 млрд. долара

Снимка: Getty Images
Сподели

Съобщава се, че Sony Music води преговори за закупуване на музикалния каталог на рок групата Queen, включващ хитове като Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga и Another One Bites The Dust, пише BBC.

Според Bloomberg Sony работи с друг инвеститор по сделката, която

„потенциално може да възлезе на 1 млрд. долара“.

BBC разбира, че преговорите все още са в ход и може да не доведат до продажба.

Ако сделката бъде осъществена обаче, тя ще обхваща песните на Queen и цялата свързана с тях интелектуална собственост. Това включва правата върху лога, музикални клипове, мърчандайз, издателска дейност и други бизнес възможности.

Снимка: John Rodgers/Redferns

Дискусиите за продажбата се водят от миналата година. Твърди се, че Universal Music също е участвала в сделката поради дългогодишните отношения на компанията с групата, която подписа договор с британския лейбъл EMI през 1972 г. и остана в компанията, след като тя беше закупена от Universal през 2011 г.

Ако групата достигне цената от 1 милиард долара,

това ще бъде най-голямата сделка по рода си,

надхвърляща 500-те милиона долара, които Sony плати за придобиването на каталога на Брус Спрингстийн в края на 2021 г.
По-рано тази година Sony също така придоби 50% дял в музиката на Майкъл Джексън от наследството на покойния певец – на цена от поне 600 млн. долара.

Queen са по-популярни от двамата изпълнители с

52 милиона месечни слушатели в Spotify –

в сравнение с 41 милиона за Джаксън и 20 милиона за Спрингстийн.

Това се дължи отчасти на успеха на биографичния филм „Бохемска рапсодия“ и на продължаващите турнета на групата с певеца Адам Ламбърт. Но най-вече на факта, че песни като Crazy Little Thing Called Love и We Will Rock You остават популярни в световен мащаб и изключително доходоносни.

Снимка: Getty Images

В Обединеното кралство първият том на

„Най-големите хитове на Queen“ е най-популярният албум на всички времена

с продажби над 7 милиона копия.

Той дори е 20-ият най-продаван през 2023 г., като изпреварва новите издания на Ед Шийрън и Rolling Stones. Според последните си финансови отчети Queen Productions Ltd е спечелила 52 млн. долара (42 млн. паунда) през годината, приключваща през септември 2022 г.

Приходите се разпределят поравно между китариста Брайън Мей, барабаниста Роджър Тейлър, басиста Джон Дийкън и наследството на покойния певец Фреди Меркюри.

Потенциалната сделка с групата се усложнява от факта, че Disney Music Group притежава музикалния каталог на Queen в Северна Америка.

Актуално

Избрано за вас