Феноменът Ед Шийрън или как любовта и скръбта вдъхновяват музикални хитове

Снимка: TIM MOSENFELDER/WIREIMAGE

Феноменът Ед Шийрън или как любовта и скръбта вдъхновяват музикални хитове

Снимка: TIM MOSENFELDER/WIREIMAGE
Сподели

Винаги ще пиша песни за това, за което аз пожелания, без значение дали ще се хареса на някого”, твърди певецът Ед Шийрън. Музиката му в действителност разказва истории за детството, любовта към съпругата му, скръбта – всички онези фактори, които превръщат едно малко момче с китара от Халифакс в една от най-обичаните звезди на днешното време. Българската публика ще успее да се докосне до магията, която Ед Шийрън създава на сцената, на 31 август тази година. Изпълнителят ще изнесе концерт на стадион „Васил Левски” по покана на Fest Team. Докато броим дните до лятото и пристигането му у нас, ни остава единствено да си припомним хитовете и изпълнения му с възходи и падения житейски път. Какъв по-подходящ момент да го направим от рождения му ден – 17 февруари?

Снимка: Getty Images/JMEnternational
Детство

Ед Шийрън е роден през 1991 г. в Халифакс, Англия, в семейството на Имоджин и Джон Шийрън – служители в галерии. Артистичната среда, в която израства като дете сякаш предначертава бъдещето му. Едва на 4 години той вече пее в църковния хор, а на 11 вече свири умело на китара.

Талантът му да пише песни се проявява, когато е в гимназията.

Въпреки дарбите си, Ед Шийрън е изправен пред редица предизвикателства през своя живот. Част от тях започват още в началното училище, когато се е чувствал по-различен от останалите деца. Заради здравословен проблем не е можел да спортува активно заедно с тях.

Все пак той започва да записва музика през 2004 г., а на 13 вече може да се похвали с първата си колекция от творби. Две години по-късно се запознава с настоящия си колега Passenger. Двамата изнасят съвместни концерти в Кеймбридж. През 2008 г. се премества в Лондон и започва да свири в малки заведения.

За никого не е тайна, че за известно време изпълнителят е принуден да

припечелва като уличен музикант

и да спи по диваните на своите приятели.

Снимка: irishmirror.ie

В свое интервю в „Шоуто на Греъм Нортън“ Джейми Фокс разкрива, че е един от тях. Актьорът твърди, че е помогнал за старта на кариерата на Ед Шийрън, като е позволил на английския певец и автор на песни да се настани на дивана му „за шест седмици, преди да стане известен“, предаде Business Insider. Британският музикален предприемач и най-добър приятел на певеца – Джамал Едуардс, също е бил сред хората, приютявали тепърва изгряващата звезда.

„Прекарах толкова дълго време с хора, които се

смееха, че правя музика“,

споделя певецът в интервю за Rolling Stone. „Всички ме възприемаха като шегаджия и никой не мислеше, че мога да го направя”.

Дебют и кариера

Ед постига международен успех  на 26 април 2011 г., когато се появява в предаването Later… with Jools Holland, където за първи път изпълнява дебютния си сингъл. The A-Team е водещият трак в дебютния му студиен албум +. Само през първата си седмица от излизането му на пазара биват продадени 58 000 копия. Aлбумът достига номер 1 в класацията на Обединеното кралство през 2011 г., продавайки над 790 000 копия. Така се превръща във втория най-продаван дебютен.

Най-успешната песен в кариерата на изпълнителя остава Shape of you. Тракът оглавява Billboard класацията „ХОТ 100” в продължение на цели 12 седмици. Челната тройка на най-добрите му хитове се допълва от Pefect, посветена на настоящавата му съпруга Чери Сийборн, и Thinking Out Loud, донесла му първите две награди „Грами” в кариерата му.

Битка с депресията

Най-добрият приятел на певеца – Джамал Едуардс, умира внезапно на 31-годишна възраст от сърдечна аритмия, предизвикана от употребата на кокаин. Самият Шийрън смята, че

дължи на предприемача своята кариера.

Той често се изявява в канала му в Youtube – SBTV. Малко преди смъртта на Едуардс бременната в шестия месец съпруга на Ед – Чери Сийборн е диагностицирана с тумор. Тя се нуждае от операция, но за целта трябва първо да роди. Така той се оказва в сериозен пристъп на депресия.

„Винаги съм имал истински падения в живота си“, признава той. Именно любимата му жена е тази, която разбира какво се случва с него и го подтиква да потърси медицинска помощ.  Тогава Ед за първи път в живота си започва да посещава терапевт.

„Там, откъдето идвам, никой не говори за чувствата си“, споделя изпълнителят. Изкуството се явява като друга форма на терапия за Шийрън. Той се съсредоточава върху писането на песни, които да бъдат включени в поредицата му от албуми, озаглавени с математически символи.

Снимка: HBO
Филмови роли

Шийрън прави актьорския си дебют през 2014 г. Той играе самия себе си в новозеландската сапунена опера „Шортланд стрийт“, заснета, докато той е в страната за еднократно представление.

Три години по-късно се появява и в сцена в сериала „Игра на тронове“. В нея си партнира с Мейзи Уилямс, която играе Аря Старк.  Сценаристът Дейвид Бениоф обяснява, че тъй като актрисата е голям фен на певеца, са искали Шийрън да се появи в сериала, за да я изненадат.

През 2019 г. отново играе  самия себе си в поддържаща роля във филма на Ричард Къртис и Дани Бойл„Вчера“. Той разказва за борбата за оцеляване на певец и автор на песни, който се събужда, за да открие, че никой освен него не си спомня „Бийтълс”. Виждаме го още във филмите Star Wars: The Rise of Skywalker и „Червена бюлетина”. Шийрън създава и саунтрака към филма от поредицата, чийто верен почитател е – The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Актуално

Избрано за вас