Експедиция с млади учени тръгва по стъпките на Дарвин

Фото кредит: "Darwin200" expedition

Експедиция с млади учени тръгва по стъпките на Дарвин

Фото кредит: "Darwin200" expedition
Сподели

Преди близо два века Чарлз Дарвин публикува своята теория за еволюцията, която променя разбирането за света и за природата. Днес изследователи тръгват по пътя на британския учен, който плава с кораба си „Бийгъл“ в продължение на пет години.

Плавателният съд, с който пътуват, ще акостира на общо 32 пристанища. Очаква се в проекта да се включат най-малко 200 души от цял свят.

„Когато кажем „Чарлз Дарвин“, мнозина се сещат за старец с брада. Когато започва околосветското си пътуване обаче той е само на 22. Целта е да

обучим за бъдещето най-добрите млади природозащитници

на възраст около 20-25 години, за да променят света утре”, поясни ръководителят на проекта и основател на „Дарвин 200” Стюард Макферсън.

На всяко пристанище нидерландският кораб „Остершелд“ ще пуска котва за около две седмици. Така пътуването му ще продължи близо две години. Плавателният съд вече е бил на Канарските острови и в района до африкански континент, предаде Euronews. Преминал е и през Бразилското крайбрежие.

Активистите на борда обръщат внимание и на грижата за природата.

„Прекомерният риболов се отразява на популациите в океана – колкото повече ловим, толкова по-малко храна има в океаните за животни като китовете. Има и твърде много кораби, които причиняват прекалено много морски шум и сблъсъци”, коментира екоактивистът Иро Цармпопулу-Фокиану.

Така наречените „лидери на Дарвин“ заснемат цялата си експедиция и ще я покажат в социалните мрежи.

Фото кредит: „Darwin200“ expedition

Актуално

Избрано за вас