Нямате планове за Джулай морнинг? Вижте тези предложения.

Нямате планове за Джулай морнинг? Вижте тези предложения.

Сподели

Джулай морнинг безспорно е една от най-любимите за България традиции, която бележи началото на летния сезон. Някой казват, че Джулая е хипи празник, други допълват, че

възниква като протест срещу комунистическата власт в средата на 80-те години на миналия век.
Снимка: goguide.bg

Името на празника се свързва с легендарната песен на Юрая Хийп – July Morning. И до днес, на всеки 30 юни срещу 1 юли стотици хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно изгряващото слънце. В следващите редове ще ви разкажем една кратка истории, чийто автор не успяхме да открием, но пък е толкова красива, че няма как да не я споделим с вас.

„Любовна история стои в началото на традицията за посрещането на юлския изгрев. На 30 юни срещу 1 юли 1984 г, момче и момиче прекарват дълго време по варненските улици и той изпуска последния автобус за Белослав. Влюбените решават да изчакат заедно първия рейс на сутринта. В Морската градина обаче било опасно да се скитат. Алеите кръстосва милиционер на мотор с кош, а в него – зло куче.

Затова младежите отиват на вълнолома.

Момичето, което сега е голям музикант в Швейцария, веднага свързало датата с песента на Юрая Хийп. Дошли и още двайсетина приятели, сред които покойният вече, но много известен китарист Виолин Станкович, Стоян Георгиев – Тяната и още много фенове на рока.”

Снимка: akcent.bg

Историята поставя началото и превръща този ден в повече от 30-годишна традиция, в основата на която движеща сила винаги са били младите хора. И тъй като Джулай морнинг вече наближава… Тук ще ви дадем някои идеи как да  прекарате първата юлска утрин със своите приятели и семейство.

EXE BEACH FESTIVAL 2024 в седмицата на July Morning
Снимка: EXE BEACH/Facebook

EXE BEACH отново преминава във фестивален режим за второто издание на бутиковия EXE BEACH FESTIVAL. Най-разпознаваемите дневни партита на EXE + още един ден със специална изненада, не четири, а цели пет фестивални дни. Огромна сцена с невиждан дизайн за България, участия на живо, ексклузивен подбор на 20+ артисти, още по-добър звук и удължено работно време.

Билети за събитието може да откриете ТУК.

July morning в Бургас
Снимка: Събитие Facebook

На централния плаж в Бургас също се се проведе концерт, в който участие ще вземат едни от най-популярните български групи като Керана и Космонавтите, Rewind и P.I.F.

 July morning Тутракан 2024
Снимка: Събитие Facebook

Присъстващите тази година ще могат да се срещнат и да се насладят на музиката на Валди Тотев, Абстракт, СинтеZ и малчуганите, Подуене Блус Бенд, Васко Кръпката, SEVI, John Steel, Sloopers, Лампа, БТР и Джони Джоели и други.

Best Kept SecretKite Bar
Снимка: Facebook

Феновете на трап музиката имат възможността да се насладят на едно от най-вълнуващите партита в жанра. Събитието ще предложи незабравима нощ с много енергия и отлични тракове, благодарение на талантливите DJ-и Sava, Rust, Trench Kid и 359. Така че се подгответе за за незабравимо изживяване, изпълнено с енергия и мощни басове.

Билети за събитието може да откриете ТУК.

За любителите на природата

Траверсът Амбарица-Ботев и July morning 2 в 1
Снимка: trekmania_gallery
В навечерието на 1 юли планинарите ще имат възможност да се отправят на тридневно пътешествие по алпийското било на Стара Планина. Или с други думи по т.нар. Алпийски траверс Амбарица – Ботев. Туристите  ще се насладят отблизо на красотите на местностите Кръстците, Костенурката, Жълтец, Млечния чал и така, чак до първенеца на Балкана – връх Ботев , откъдето ще наблюдават уникалния  изгрев.
Връх Вихрен
Снимка: experience.bg

Едно от любимите места за посрещане на първия юлски изгрев е връх Вихрен. Да прекараш нощта толкова високо и сутринта в студа да видиш как огромното огнено кълбо изгрява, е неописуемо усещане. За любителите на планината това е едно от най-яките места за Джулай морнинг. То е лесно достъпно, невероятно красиво и ще остане в  сърцето ви завинаги.

Камен бряг
Снимка: otbivki.bg

Винаги можете да се присъедините към тълпата в местността Огънчето до самия Камен бряг. Там е най-вероятно и да срещнете много хора, които да ви разказват как е еволюирал празникът с годините. А също и ще се радвате на много нови приятели и луда забава чак до сутринта.

Плаж Варвара
Снимка: opoznai.bg

Най-свързваното морско кътче с юлското утро е морската Варвара. За разлика от родопската, която наброява над 2000 души, в тази има не повече от 300 жители. Когато за първи път там се празнува посрещането на изгрева през 1993 г. в селцето е имало само една кръчма в центъра. Днес Варвара има няколко хотела и къщи за гости и достатъчно приятни ресторанти.

Мястото, където се посреща юлския изгрев е широка поляна над скалите с дърво от желязо, което е направено за снимането на българския филм „Голямото нощно къпане” през 1980.

Преди сутринта, голяма част от хората превръщат заглавието на филма в реалност.

До полянката се стига по черен път от центъра на селото, а на север от нея има и малък уютен плаж за тези, които не са фенове на скалите.

Нос Емине
Снимка: experience.bg

Друго любимо място в България, подходящо за посрещане на първоюлския изгрев е нос Емине. Местността до село Емона, т.нар. Емонски Балкан е мястото, където планината свършва във високи скали над морето. Там може да се насладите на невероятна гледка – срещата на Стара планина с Черно море.

Актуално

Избрано за вас