Коледа във Виена – какво да правим, когато отидем там?

Снимка: Aptouring

Коледа във Виена – какво да правим, когато отидем там?

Снимка: Aptouring
Сподели

Изтъркайте снега от ботушите си, сложете дръвце на огъня и споделете гореща напитка с нас, докато откриваме гледките, звуците, вкусовете и традициите на едно коледно пътуване до Виена.

Ако просто искате да получите предложения за дейности по време на сезонния си престой, разгледайте нашия списък с препоръки: от най-добрата възможност за снимки до великолепното гастрономическо удоволствие, което представлява печеният кестен.

Коледните базари

Много хора посещават Виена по това време на годината заради коледните базари, които са просто прекрасни. Първите 2023 базарите бяха открити на 10 ноември, включително и големият Christkindlmarkt. Всички основни базари продължават до Коледа, а след това някои от тях се превръщат в новогодишни.

Забравете за миг за суетата и стреса на съвременния живот. Вместо това се върнете в една по-проста епоха (макар и със смартфони). Вдишайте аромата на пържени наденички, разтопено сирене и супа гулаш, тръпчивия вкус на печени бадеми и ириси и сладкия аромат на безброй ароматни сапуни и свещи.

Обгърнете се в кълбета пара от чаша горещ коледен пунш и напълнете очите си с ослепителните изложби на художници, занаятчии, готвачи и търговци.

След това яжте, пийте и изобщо бъдете весели като елен в полето с моркови, който току-що е чул, че Дядо Коледа го е избрал за шейната.

Коледните светлини 
Снимка: Vienna Würstelstand

Всички главни търговски улици са с коледни изложби и, разбира се, много големи магазини и хотели също правят това.

Що се отнася до цветовете, Виена не е склонна да прави крещящи и ярки неща. Затова очаквайте много класически бели, червени и зелени цветове, често с примес на „алтернативност“.

Обикновено светлините се включват някъде през втората половина на ноември (без да се съобщава предварително конкретната дата) и продължават до началото или средата на януари. Изложбите през 2023 г. например започнаха в 17:00 ч. на 16 ноември.

Събития и дейности

Повечето музеи, дворци и други забележителности остават отворени през целия коледен период, но се появяват и някои допълнителни сезонни забележителности.

Коледни концерти включват излъчваната по телевизията музикална гала „Коледа във Виена“ в Концертхаус и други специални изпълнения в големите концертни зали. Особено внимавайте за атмосферата на адвентните концерти в централните църкви и катедралата.

Това може да е и моментът за някой от концертите на Моцарт и Щраус, организирани специално за посетителите. Леката класическа музика на историческо място в свежа зимна вечер добавя още един щрих към сезонното преживяване.

Удивителни изложби

Традиция във Виена напоследък е да се организират световноизвестни изложби в края на годината, така че през 2023 г. очаквайте някои прекрасни събития. Ето и петте най-важни акцента от богатия график на музеите и галериите:

  • В Албертина има изложба, посветена на Микеланджело и еволюцията на човешката форма в (предимно) рисунката. Тя представя и имена като Дюрер, Рембранд, Рафаел, Шиле и Климт.
  • Говорейки за Рафаел, Музеят за история на изкуството изследва монументални ренесансови гоблени, включително тези, за които той е предоставил проектите
  •  Bank Austria Kunstforum Wien ни пренася в модерната епоха с ретроспектива за Робърт Матуел
  • Долен Белведере представя изкуството на Луиз Буржоа със съпоставка на ранните ѝ картини с по-късни произведения, за да илюстрира общите теми. В Горна Белведере пък е изложена частната картина на Климт „Адел Блох-Бауер II“.
  • И накрая, колекцията на Хайди Хортен изважда на показ големите оръжия на модерното изкуство със своята изложба на най-важните моменти.
Коледна песен

Не изброяваме отделни театрални постановки, но… англоезичното представяне на „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс изглежда твърде добро, за да бъде пренебрегнато. Постановката на театър „Open House“ има различни дати през декември.

Ледена пързалка
Снимка: Kids love Vienna

Ако желаете да се въртите и да се плъзгате из свежия виенски въздух, можете да се възползвате от следните основни възможности:

  • Виенската асоциация за кънки на лед разполага с голяма открита ледена пързалка, която работи от ранна сутрин.
  • На пазара „Christkindlmarkt“ се предлага доста романтична пътека за пързаляне с кънки в съседния парк. Тя служи като своеобразна загрявка за много по-голямото събитие „Леден свят“, което започва на 19 януари 2024 г.
Местните традиции

Тъй като Виена става още по-многокултурна, е трудно да се говори за широко разпространените коледни традиции. Но големият момент на празнуване определено си остава Бъдни вечер (Heiligenabend). Една „традиционна“ Коледа за виенско семейство може да изглежда така:

По някое време в следобеда на 24 декември някой удобен роднина или приятел (бабите и дядовците са особено полезни тук) отвлича вниманието на децата, докато родителите украсяват коледната елха.

Когато всичко е готово, някой звъни със звънче, което съобщава, че е дошъл Христос.

Christkind е носителят на подаръци: проявление на Исус като дете или ангел, често представян със златни коси и задължителните крила.

Когато звънецът удари, децата влизат в стаята и се възхищават на вълшебната трансформация. Или просто се насочват към подаръците.

Неизбежно търговските интереси са се опитали да намалят влиянието на недружелюбния към търговците на дребно Христос и са настоявали за повече шейни и Дядо Коледа.

Нараства и тенденцията елхата да се поставя по-рано. Особено след като съвременните деца, които имат достъп до интернет, не се убеждават толкова лесно в приказките за коледната магия.

В късния следобед или ранната вечер на 24-ти семейството се събира за коледното тържество, включващо пеене на коледни песни, обилна трапеза и размяна на подаръци и пожелания.

Много хора използват Коледния ден (Weihnachtstag), за да посетят други членове на семейството или да се възстановят от прекаляването с храна предишната вечер.

Храна и напитки
Снимка: The spectator

Когато се разхождате по улиците на Виена през зимата, можете да откриете многобройни малки сергии Maronistand, в които се продават печени кестени и картофени закуски. Те допринасят за старомодното излъчване на коледните базари, както и многобройните щандове, на които се продава коледен пунш в безброй разновидности.

Консумацията на кестени и пунш се причислява към колекцията ви от препоръчителни коледни дейности.

Сред най-популярните сезонни лакомства са:

  • Lebkuchen: подобен на джинджифиловия хляб, който се продава в различни форми, размери и аромати за ядене или като твърдо изпечени декоративни форми, които изглеждат така, сякаш биха могли да преживеят ядрен взрив. Основен елемент на пазарите е и
  • Stollen: сезонна кръстоска между плодов хляб и плодов сладкиш. Малко сух, но много хора го харесват.
  • Weihnachtskekse: Коледни бисквити, чието безкрайно разнообразие се появява магически през декември. Трудно е да се избегне, ако посетите австрийско семейство по време на Адвента.
  • Spekulatius: подправена бисквита, която, честно казано, не се отличава с нещо конкретно, но попада към традициите.
Коледната трапеза

Историческата коледна трапеза във Виена е включвала шаран, често пържен в галета. Това се дължи на по-ранната християнска идея, че периодът на Адвента е време на пост. Рибата е представлявала кулинарен акцент при липсата на месо, особено за такова важно време за хранене като Heiligenabend.

Сега много малко хора ядат шаран, а рибата отдавна е загубила своята привлекателност като коледно ястие. Печено птиче месо и свинско месо са се превърнали в обичайни алтернативи. Традицията на пуйката например се радва на нарастваща популярност благодарение на англо-американското културно влияние.

Пазар

25 и 26 декември са официални празници, така че почти всички магазини са затворени в тези дни. Дори тези, които обикновено работят в неделя и на празници, могат да бъдат затворени.

Въпреки че е най-важният ден за семейни празненства, 24-ти не е официален празник. Повечето магазини затварят по-рано, за да дадат възможност на персонала да се прибере за подготовката за Heiligenabend и да пътува.

Супермаркетите са склонни да отключват вратите си рано на 24-ти и обикновено ги заключват отново между 13 и 16 часа.

Ето няколко съвета за сезонни покупки:

  • Споменатите по-рано лакомства са подходящи за малки подаръци. Lebkuchen е по-устойчив при пътуване от бисквитите и щолена. За прекрасни опаковани в подарък ядливи изкушения опитайте и виенските Konditoreien.
  • На все повече коледни базари пуншът се сервира в колекционерска чаша (за която се плаща депозит). Ако нямате нищо против да загубите депозита си, можете да запазите чашата. Те са доста уникални сувенири.
  • Базарите са съкровищница на идеи за подаръци. Свещите са навсякъде, както и шапки, чанти, шалове и други модни аксесоари, изделия от стъкло, дърво, кожа и керамика, конфитюри, мед, вино, шнапс (много шнапс), различни форми на изкуство и множество неопределени неща, които трудно ще намерите другаде.
  • Особено внимание заслужава пазаруването на пазара Karlsplatz. Всеки продавач на сергия трябва да произвежда сам продуктите си и да премине през тест на журито, което гарантира наличието на множество щандове, предлагащи уникални ръчно изработени произведения на изкуството и подаръци.

Други добри пазари за отлични и/или необичайни произведения на изкуството и занаятите са пазарите Schönbrunn и Spittelberg.

Ако искате да се снабдите само с основни, масово произвеждани украси в традиционен австрийски стил, в повечето универсални магазини има коледен раздел, в който се продават „стандартни“ украси за много, много по-малко пари, отколкото например на който и да е базар.

Обществен транспорт 

Влаковете, автобусите и трамваите се движат нормално по време на коледните празници, но с леко намалени разписания в определени дни. За подробна информация вижте статията за пътуванията по Коледа.

Дори намалените разписания във Виена все още предизвикват завист у много посетители, така че не е нужно да се притеснявате за придвижването си.

Актуално

Избрано за вас