Париж посрещна над 11 милиона туристи по време на Олимпийските игри

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Париж посрещна над 11 милиона туристи по време на Олимпийските игри

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Сподели

Обновен имидж, безпроблемно функциониране и препълнени хотели. Първоначалният доклад на туристическата служба на Париж, публикуван на 12 август, сочи, че 11,2 млн. души са се включили активно в олимпийските събития в парижкия регион между 23 юли и 11 август.

Броят на посетителите тази година е равен на този от миналата и се вписва перфектно в предварителните очаквания на организаторите за 11,3 милиона души. Очакват се допълнително 4 милиона посетители за Параолимпийските игри. Прогнозите са, че 90% ще бъдат местни жители.

Снимка: Reuters

Детайлен анализ показва, че 85% от посетителите са французи, като 45% от тях са от региона на Париж, а останалите 15% са чужденци, предимно американци, германци и британци. Според официалните данни на Paris 2024 са

продадени над 9,5 милиона билета, но само 6 милиона души са посетили събитието.

„Като вече утвърдена туристическа дестинация, основната ни задача беше да представим многообразието от ценности, които градът ни предлага, включително устойчив туризъм, екологичен транспорт, опазване на водите на река Сена и други. Олимпийските игри се оказаха изключително подходяща платформа за постигане на тази цел“, споделя Корин Менего, изпълнителен директор на Туристическия офис в Париж. „Разчитаме на създадения позитивен имидж, за да привлечем още повече туристи през останалата част от годината и в средносрочен план“.

След слабото начало през юли туристическият сектор в Париж демонстрира впечатляващо възстановяване. Заетостта в хотелите в центъра на града достигна 84%. Това представлява ръст от 10 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година. Особено силно представяне отбелязаха луксозните хотели със средна заетост от 85,5%.

Всички градове домакини, включително Лил и Марсилия, отбелязаха значителен ръст на нощувките както сред френските, така и сред чуждестранните туристи. Според данни на ADN Tourisme,

нощувките са се увеличили съответно с 16% и 18%.

Париж регистрира особено голяма еуфория и ръст на цените с над 118%. Според изчисления на MKG хотелиерите във Франция са реализирали допълнителни приходи от 357 милиона евро, компенсирайки по този начин по-слабите резултати преди началото на игрите.

Олимпийските игри преминаха както с победители, така и с губещи в туристическия сектор. Докато заведенията и атракциите в близост до спортните съоръжения се радваха на повишено търсене, бизнесите далеч от центъра на събитията (музеи и Дисниленд Париж), отбелязаха спад в броя на посетителите. Хотелите успяха да компенсират този дисбаланс чрез повишаване на цените, докато ресторантьорският бранш понесе по-голямата част от негативните последици.

„Поведението на посетителите през тези 15 дни значително се различава от обичайното поведение на туристите. Така например дейности като посещение на музеи и хранене се осъществяват по различен начин“, обяснява Корин Менего. Посетителите, които са избрали кетъринг на място, са били по-склонни да се хранят в движение и да харчат по-малко. Според нея това ще бъде компенсирано от увеличената активност през следващите няколко седмици: „От утре нататък ще започнат да пристигат хора, които са мотивирани от атмосферата на Игрите и които са видели, че всичко върви добре“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас