„Светът на Банкси“ отваря врати в Брюксел

„Светът на Банкси“ отваря врати в Брюксел

Сподели

„Светът на Банкси“ – така е озаглавен музеят посветен на графити артиста Банкси в белгийската столица. Наскоро отворилия музей представя изложба, която обединява най-големият брой графити в естествен размер на стрийт-арт артиста от Бристол. Тези реконструирани творби, заедно с други произведения от богатата кариера на Банкси, са инсталирани в легендарното помещение на бивша фабрика за платове в сърцето на Брюксел – между площад De Brouckère и площад Sainte Catherine.

Банкси без съмнение е най-известният и противоречив стрийт-арт художник в момента. Музеят на Банкси има за цел да покаже Банкси и неговия оригинален подход чрез  графитите, които е изрисувал по улиците на света.

Кураторите на изложбата не искат да поставят Банкси в рамка.

Посетителите ще открият майстора на уличното изкуство в едно цялостно и завладяващо преживяване. Светът на Банкси вдъхва нов живот на творбите на художника, тъй като много от тях са изчезнали, а някои от сградите, които е изрисувал – разрушени.

Екип от международни графити артисти (анонимни като Банкси) имат достъп до това място и са го превърнали в своебразно пътешествие, изпълнено с изненади. Изложбата включва и репродукции на някои от студийните му работи, както и анимирани визуализации и видеоклипове.

Кой е Банкси?

Един от най-известните съвременни стрийт арт художници в света на изкуството. Собствениците на галерии се надпреварват да търсят негови творби. И все пак никой не знае истинската му самоличност, знаем само псевдонима му. Известен със своите графити, които носят силно социални послания, Банкси все още успява да избяга от папараците. Съществуват няколко сериозни хипотези за неговата самоличност, но нито една от тях не е потвърдена.

Всичко започва от Бристол

Според няколко източника на информация, включително тези на самия уличен художник, Банкси е роден в Бристол в средата на 70-те години на миналия век. Артистичната му кариера започва с този британски град като място за неговите творби. През 90-те години на миналия век той започва да рисува върху стените и фасадите в центъра на града.

Светът на Банкси, най-известният графити артист в света

През 2010 г. графити художникът заснема първия си филм, озаглавен Faites le mur! (Изход през магазина за сувенири; Exit through the gift shop), който беше показан на филмовия фестивал Сънданс и Берлинале. През януари 2011 г. филмът ще бъде номиниран за „Оскар“ за най-добър документален филм. Това е документална драма с участието на художника в собствената му роля и на Тиери Гета – герой, който научава за графити изкуството и се присъединява към уличните артисти.

През 2013 г. той представя изложба Better out than in. В рамките на тази изложба, създава монументални стенописи с помощта на спрейове върху разрушени стени и изоставени фабрики в Ню Йорк.

 

Малко след това Банкси поставя щанд на тротоара в Сентръл парк, за да продава някои от оригиналните си творби. Продава ги за 60 долара на минувачи в Ню Йорк, а сега всяка от тях се оценява на 160 000 долара.

Наскоро се появиха грфити върху някои разрушени от войната сгради в Украйна. Както винаги Банкси не остава безразличен към политическите тубуленции в света.

Актуално

Избрано за вас